www.alapkozpont.hu » Embossing

Embossing

Az ,,Embossing" eljárás lényege, hogy egy kész sablonba, formába gömbvégű tollal belenyomjuk a papírt. A nyomatot tovább mélyítjük, lazítjuk amíg a formák ki nem rajzolódnak. Majd a rajzolat széleinek karaktert adva kontúrozásként kihúzzuk a éleket. Az így megmunkált papír másik felén gyönyörű domború mintát tudunk kialakítani. A technikához használt aranyszínű fém sablonok tartósak, élettartamuk korlátlan.

Többféle mintázatban kaphatóak: a hagyományos rusztikus és geometrikus mandala - formák mellett többféle virágkompozíció és téli ünnepi téma is megtalálható. Az embossing papír is speciális - lágyabb szerkezetű - ezért könnyebben tágul és nehezebben lyukad át.Van pausz jellegű, amely átlátszik és jól kivehető a sablon mintázata. A hagyományos embossing papír viszont nem átlátszó. Ezért alulról megvilágított üvegasztalra vagy ablakra kell rögzíteni a sablont és a rajta lévő papírt, így a kirajzolni kívánt mintát könnyű észlelni. Emellett gyerekekkel bátran használhatjuk a színes fénymásoló papírt is. Ilyenkor a munka megkezdése előtt javasoljuk, hogy a gyerekek az ujjukkal tapintsák ki a minta mélyedéseit, nyomják be kissé és utána kezdjék gömbvégű tollal kontúrozni a széleket.

A titokrajz jelleg segíti az alak-háttér konstancia fejlődését, a különböző nyomáserősség érzékelése a helyes írásnyomaték kialakulását.

A dombor nyomott mintázatú papírt díszítéshez, meghívók és üdvözlőlapok készítéséhez ajánljuk.


Az ALAP Pedagógiai Központ
fenntartója a SZORT Bt.

OM Azonosító
FMK/OM -00600-2009


Mobil: +3630-624-72-73


Ugrás a lap tetejére ...