www.alapkozpont.hu » Hallgatói vélemények

Hallgatói vélemények


A további félévek értékeléseinek megtekintéséhez, kérjük válasszon!

Válogatás a 2022.1. félév hallgatói értékeléseiből:

"LEGYÉL TE IS KARMESTER!"
ZENEI JÁTÉKOK KÉSZÍTÉSE, A ZENE SZERETETÉRE NEVELÉS, TEHETSÉGGONDOZÁS

Város: BUDAPESTEN, a Nyugati pályaudvarnál

Kezdő időpont: 2022. márciustól
Életemben a zenének kiemelt fontossága van. Ezért örültem meg nagyon annak, amikor megtaláltam ennek a képzésnek az ajánlóját. Az idei tanévben adatott meg az a számomra, hogy abban a zenei tagozatos iskolában taníthatok, ahol annak idején tanultam. A továbbképzésen az improvizációs és a ritmusfejlesztő gyakorlatok mellett különösen örültem a zenehallgatás tanításának újszerű megközelítésének. Ezzel egy teljesen más megvilágításba került a zenehallgatás, hiszen így máshogy tudom kialakítani azt, hogy zenét értő és élvező felnőttekké váljanak majd az általunk nevelt és tanított gyerekek. Hatalmas erénye ennek a képzésnek, hogy az elméleti anyag gyakorlására egy színes, szemléletes, igényes eszköztárat készíthettünk, ami jól fogja szolgálni mindennapi munkánkat. Hálás vagyok a lelkes, motiváló, pozitív kisugárzással, segítőkészséggel megtartott képzési napokért. Minden alkalommal nagy kedvvel és várakozással telve utaztam ezekre az alkalmakra.

Számomra sokat nyújtott a továbbképzés, sokat fejlődött a tudásom a zenei területen. Hasznos, gyakorlatias, praktikus. Jó volt a napok felépítése is, hogy az elméleti napok és a gyakorlati témák váltották egymást. Az oktató szakmailag kitűnően felkészült. A légkör, a hangulat, az oktató személyisége kiemelkedően pozitív, derűs volt.

Sok új szemlélettel ismerkedhettem meg és megtanulhattam a környezetemen használható dolgokat a zenei téren alkalmazni. Széleskörű, módszertanilag nagyon jól felépített tanfolyamon vehettem részt, nem csak az elméleti résszel gazdagodtam, hanem a hozzá kapcsolódó játéktáram is bővült.

Örömmel dolgoztunk együtt, sok segítséget kaptunk, kérdéseinkkel bátran fordulhattunk Gabihoz. Úgy érzem, jó baráti kapcsolatok alakultak ki. Az oktató maximálisan felkészült, minden kérdésünkre azonnal tudott válaszolni. Gyakorlati tanácsokat is kérhettünk tőle. Köszönöm!

Fantasztikus, élményszerű volt ez a továbbképzés. Rengeteget tanultam, és feltöltődve, más szemlélettel folytatom a mindennapi munkámat. Nagyon jó hangulatú, pozitív, motiváló volt a továbbképzés minden pillanata.

Szerintem nagyon jó volt, minden korosztály számára kaptunk anyagot. Ugyanakkor bármely szakos kolléga otthon érezhette magát. Nagyon szimpatikus Gabi, segítőkész, nagyon családias volt a hangulat.Teljes mértékben felkészült, külön előny, hogy hangszeres tudása is van.

A tanfolyamon olyan sok jó ötletet, játékot, zenei ismeretet kaptunk, melyekkel élményszerűen tudjuk a gyakorlatban is tanítani az ének-zenét. Nagyon sokszínű kollégákat ismertem meg. A hangulat családias, humoros és nagyon segítőkész volt. Balázs Gabriella rendkívül felkészült, tapasztalt pedagógus. Látszik a sok évnyi gyakorlat és a játékok sokféle felhasználásában való jártassága. A továbbképzésen hallottak kivétel nélkül egytől-egyig felhasználhatók a gyakorlati oktatásomban.

Az ember tanulmányai során sok-sok előadást ül végig, a pedagógusi pályán pedig egyik értekezletről és továbbképzésről a másikra megy. Így szépen lassan beszerez egy „továbbképzés-túlélő rutint”. Sokszor dolgokról beszélnek órákon át, amit három percben is el lehetne miondani; gyakran az ücsörgő gyakorló pedagógus nagyobb tapasztalattal bír, mint az előadó; elméleteket, megvalósíthatatlan légvárakat hallgatunk egy elképzelt világról; gyakorlati haszon nélkül pazaroljuk az időnket. Ez a képzés nem így nézett ki, pontosan az ellentéte volt. Kíváncsian érkeztem az első napon, mert már 4 évvel ezelőtt részt vettem egy másik képzésen az ALAP Központ szervezésében, ami nagyon tetszett. Már az elején kiderült, hogy meg fogom kapni, amiért jöttem. Nagyon tetszett a napok felépítése, hogy egy elméleti napot egy gakorlati, játékkészítős követ. Számomra az előadó szerepe, a hely hangulata fontos. Az egész képzés sikere múlik az előadó személyén és személyiségén. Balázs Gabriella élvezetes előadásai, szakmai hozzáértése, a képzés helyszíne, az igényes eszközök mind-mind hozzájárultak, hogy sikeresnek éljem meg a képzést. A céljaim teljesültek, hiszen rengeteg olyan ismerettel gazdagodtam, melyeket nem csak elméleti síkon tudok alkalmazni, hanem a gyakorlatban a mindennapi óvodai életben. A képzésen személy szerint sokat fejlődtem mind a zenei műveltség, mind a kreativitás területén. Ez a tanfolyam nekem szólt, a hiányosságaimat pótolta, és inspirált az óvodások zenehallgatóvá nevelése irányában.Válogatás online képzéseink hallgatói értékeléseiből:


"EGYÜTT AGYALÓ"- KOMPLEX LOGIKAI TÁRSASJÁTÉK GYŰJTEMÉNY KÉSZÍTÉSE + telis-teli BOX

Online végezhető

Kezdő időpont: Az év bármely napján.
2023. évből:

1. HOGYAN ÍTÉLED MEG A TANFOLYAM GYAKORLATI HASZNOSSÁGÁT?

- Ami a képzés végeztével eszembe jutott az, hogy sajnálom azt, hogy ezzel a képzéssel nem évekkel ezelőtt találkoztam, mert akkor egy olyan óvodában dolgoztam, ahol az anyagi háttér kevéssé volt biztosított. Olyan intézmények számára (is) hasznos ez a képzés, ahol az egyre drágább játékok megvásárlása nehézséget okoz. Hiszen azokat mi magunk is el tudjuk készíteni kis költségvetésből. Plusz a gyerekek (és kollégák is) jobban megbecsülik ezeket, mint a vásárolt játékokat, eszközöket.

- A képzést és az alkotó munkát nagyon szerettem. Nagyon sok játékot készíthettem el, amiket biztosan fogok használni a gyerekekkel foglalkozásokon és szabad játék keretében is. Az egész tanfolyam anyaga , ötletei , az oktató személye , szemlélete , annyira inspiráló ,hogy biztos alapokat és kedvet ad a tanultak alkalmazásához és az „együtt agyalás" folytatásához. - Gyakorlati hasznossága rengeteg van. Én-ahogy jeleztem is-ovitól a gimiig minden korosztállyal dolgoztam már, sokat tapasztalt pedagógus vagyok így azt gondolom, hogy a pedagógusok zöme nagyon jól tudja használni. Egészen a kicsiktől a felső tagozatig mindenki talál benne számára érdekeset, használhatót. Nekem külön tetszett a doboz és ami benne volt módszeresen össze készítve……elállt a szavam. Ez igazi újdonság volt számomra. Nem kellett filcek meg ceruzák meg lyukasztók után rohangálni. Olyan volt, mintha anyukám bepakolta volna a táskám….

- Sok jó ötlettel gyarapodtam. Megváltoztatta a gondolkodásmódom, sőt, a gyerekekét is. Már gyűjtöm azokat a dolgokat, amiket korábban kidobtam volna. A mindennapjainkba be lehet ágyazni az ott tanultakat.

- Mindenképp hasznosnak gondolom a gyakorlatban. A gyerekek sokszor szívesebben tevékenykednek egy általuk, vagy általunk készített játékkal, mint egy bolti darabbal. A szülők bevonásával a közösségi kapcsolatok is erősödhetnek.

- Egy olyan játékkészlettel lettem gazdagabb, amit nagyon sokáig alkalmazhatok a foglalkozások során. Beépíthetem a projektekbe, egyénileg és csoportosan is játszatóak a gyerekekkel és talán a legfontosabb, hogy élvezhetjük a közös munka örömét és a munkánk gyümölcsét.

- Nagyon hasznosnak tartom, hisz a felgyorsult világunkban a gyerekek figyelmét leginkább ezekkel a gondolkodtató, tevèkenykedtető játèkokkal lehet felkelteni, lekötni.

- Számomra nagyon hasznos volt a továbbképzés. Több mint 25 éve dolgozom óvodapedagógusként, mégis rengeteg új ötletet, lehetőséget fedeztem fel, ill. kaptam a tanfolyamon. Minden kollégámnak ajánlani tudom és fogom is, ez egészen biztos.

- Ha mostantól el is felejteném a látottakat és az elhangzottakat, akkor is rengeteg, jól használható játékom lett ezalatt az idő alatt. De igyekszem a Gabitól látott szemléletmódot az óvodai mindennapokban is továbbvinni és meglátni a lehetőséget egy-egy jó nyomdában, mintában.

- A gyakorlati hasznosság még folyamatban van, hiszen főleg az idei nevelési évtől tudom megmutatni a gyereknek a játék gyűjteményt. De már a nevelési év tervezéséhez 100%-ban felhasználható az itt szerzett tudás.

- Az óvodai élet minden témájába szervesen beépíthető elemeket tartalmaz. Nagyon jól használható a mindennapokban.

- A játékok nagyon jól használhatóak. Tetszik, hogy van folyamatos nehezítési lehetőség is, így a vegyes korosztályú óvodás csoportommal is jól tudom használni az elkészült játékokat.

- Mivel óvónő vagyok a játék motiváló erejét napi szinten felhasználom, így ez a játékgyűjtemény nagy kincs a tervezésemnél és a gyermekekkel való alkalmazás során. A játék öröme pedig mindnyájunkat áthat, felüdít, ahogy Gabin is láthattuk a videók során az átszellemültséget és a lelkesedést. Köszönöm, hogy lehetőségem volt kipróbálni ezt a továbbképzési formát is!

- Mindenképpen hasznos. Biztosan fogom hasznosítani a gyakorlatban. Nem csak az elkészült játékokat és a jövőben elkészülő játékokat, de a Gabriellától tanult hozzáállást is.

- Nagyon hasznosnak találom a képzést. Rengeteg új ötletet kaptam, és még ezeknek korán sincs vége. Jómagam pedig jól kijátszottam magam. 

- Nagyon jó volt újra feleleveníteni azokat a játékformákat, fajtákat, amelyekkel játszva leszek képes a gyermekeket fejleszteni. Hasznos volt számomra ez a képzés. KÖSZÖNÖM!!

- A jövő tanévtől alkalmazom és bízom benne, hogy elindulnak a bennem lévő rejtett kreatív munkák.

- Nagyon-nagyon hasznosak! Többek között ötleteket adott arra is a tanfolyam, hogyan lehet az anyagokat újra hasznosítani, mit lehet készíteni a „szemétből” Témakör 8. 2. Mini dominó, Témakör 6. 2. 2. Lyukasztott SUDOKU. Megtanultam hogyan kel új életre a csomagoló papír Témakör 6. 2. 1. Télapós játék, Témakör 8. Egy figura – sok játék. Fenntarthatóságra nevelés – az Algyői Szivárvány Óvoda Örökös Zöld Óvoda, ahol fontosnak tartjuk a gyermekek környezettudatossára való nevelését.

- Úgy gondolom, hogy a gyerekek a tanfolyam segítségével minden képességüket, készségüket fejlesztették. Igazi élményt, értéket adtunk a gyerekeknek a tanfolyam által elkészített játékokkal és azzal, hogy ők, a saját maguk által elkészített játékokkal játszhattak.

- Mint eddig is, a tanfolyamok esetén, teljes egészében minden játék felhasználható, hosszú időre elfoglaltságot, ötleteket adó. Évekig használható a gyerekekkel való foglalkozás során. Elmondhatom, hogy a mi gyerekeink is nagyon megszerették ezeket a játékokat, és örülni fognak azoknak is, amit még nem tudtunk kipróbálni. (Voltak olyan régebbi játékaink, amiket a szülőknek is megtanítottak, és otthon is rendszeresen játszották.) Köszönöm, hogy ennyi nagyszerű ötletet és szép eszközt kaptam!

- Ahogy ezt az előzőekben is leírtam , nagyon hasznosnak találom a gyakorlati munkám során. Végre egy továbbképzés, amelyet teljes mértékben alkalmazni lehet a mindennapi életben.

- A szakmai tudásomat sikerült bővíteni az új ismeretekkel. Nagyon várom, hogy ősztől a gyerekekkel is tudjak ilyen játékokat készíteni. Ennek a továbbképzésnek minden egyes anyagát nagyon jól be tudom, majd építeni a mindennapi gyakorlatban és a fejlesztő munkámban.

- A mindennapi óvodai életben hasznosítani tudjuk, tehetséggondozás és felzárkóztatás céljából is. -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. MI A VÉLEMÉNYED AZ OKTATÓ (BALÁZS GABRIELLA) FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZAKTUDÁSÁRÓL?

- Nagyon tetszett a rendszerbe szedett, követhető módszertan és a játék ötletek. Nekem sokat segített, az elején még új volt minden, a végére már én is „beletanultam”, hogy mik lehetnek a játék változatai. Így a tanfolyam közben úgy éreztem, hogy már a folyamatában sikerült ráérezni és elültetni a módszertant. Nekem is egyre több ötlet jutott eszembe, egy-egy elfelejtett játékkal kapcsolatban, vagy egy-egy újra hasznosítható alapanyaggal. Ezt a videók menetének, a módszertan felépítésének és levezetésének köszönhetjük.

- A képzést tartó oktató megfelelően felkészült volt. Szaktudásának köszönhetően az információkat, ismereteket nagyon precízen, részletesen mutatta be, ami segítette a témák megvalósítását és ösztönzően hatott a képzésen elsajátítottak további alkalmazására.

- Az adott feladat mindig világosan volt közölve, úgy hogy a saját ötleteinknek elképzeléseinknek is helyet adott. Az információ mindig szemléletes és képszerű volt mind e mellett a lelkesedés és a szenvedély a monitoron keresztül is ösztönzően hatott rám. Az oktató látszik, hogy gyermekek között mozog: teljesen hiteles volt egész tanfolyam alatt.

- Szakmai tudása nagyon jó, amit át is tud adni másoknak. Felkészültségét tükrözi az elküldött alapcsomag tartalma is többek között.

- Nagyon szerettem hallgatni az előadásokat, látszik az alapos felkészültség és elhivatottság. Könnyen követhető, érthető, motiváló jellegű.

- Úgy gondolom az oktató teljes mértékig felkészült volt a továbbképzéssel kapcsolatosan. Tág, rendszerező ismeretekkel rendelkezik, szakmai tudása kiemelkedően magas.

- Az oktató maximálisan felkészült volt, a videókon érthetően, lényegre törően beszélt, megfelelő szaktudással alátámasztva azt. Kedves, harmonikus, megnyugtató személyiségével élvezett volt hallgatni a tanegységeket.

- Az oktató nagyon felkészült volt, látszik a több èvnyi tapasztalat, az, hogy nagyon sok időt foglalkozott a kèpzès összeállításával, a játèkok megtervezèsèvel, megvalósításával. Az összes videóban nagyon összeszedett ès èrthető volt. A szaktudása mellett, azt sem lehet figyelmen kívűl hagyni, hogy látszik szívvel lélekkel kèszülnek a játèkok.

- Korábban részt vettem már itt továbbképzésen, akkor is és most is nagyon jó tapasztalataim voltak az oktató(k) szakmai felkészültségéről, szaktudásáról. Különösen inspiráló volt Gabriella lelkesedése az egyes játékok és az azokban rejlő továbbfejlesztési ötletek iránt.

- Gabi nagyon részletes videókat állított össze, érthető, jól követhető módon. Minden játéknál kiemelte a fejlesztési lehetőségeket és külön értékeltem, hogy megmutatta azokat a verziókat is, amik nem bizonyultak jól használhatónak és tovább kellett még „agyalni” rajtuk. Érezhető volt, hogy nagyon sok tapasztalata van már a gyerekekkel együtt történő játékkészítésről.

- Kellő szakértelemmel bír. Tudása kiemelkedő, gondolkodása rendkívül összetett. Kreatív, pozitív kisugárzású. Szavai ösztönzőleg hatnak a hallgatóra.

- A játék szeretetét, a gondolkodás és gondolkodtatás fontosságát, a játékkészítés örömét hitelesen adta át. A játékok bemutatását természetes, nyitott személyiségével közvetítette. A videók érthetőek,

- Nagyon jó volt hallgatni és látni a kis videóit. Kellemes hangja, nyugodt természete, világos magyarázatai kedvet adtak a feladatokhoz, valamint az, hogy tudta miről beszél. Tetszett, hogy több játékot tett bele 1 témakörbe, 1 tematikába és hogy több játékot lehetett tovább fejleszteni. Rengeteg munka van ezekben a videókban meglátásom szerint, igazi példa számomra és gondolom mások számára is.

- Gabriella nagyon felkészült. A továbbképzés anyaga nagy mértékben átgondolt, alaposan kidolgozott. Az anyag közvetítési formája is kidolgozott. Ezen tényezők számomra arra utalnak, hogy Gabriella felkészültsége, szaktudása sokrétű, mély.

- Szerintem Gabi felkészült, alapos tudással rendelkező oktató. Nem csak új ismereteket ad, hanem a gyakorlati tapasztalatait is megosztja velünk, ezért nagyon hasznos a tanfolyam.

- Már az ismertető videón keresztül éreztem, hogy a továbbképzéshez az anyag és az eszközök is jól átgondoltak, melyek a szervezett munka eredményei. A videók jól követhetők, a feladatok, azaz a játékok elkészítése nem bonyolultak. Színesek, sokoldalúak, a gyerekek számára is élvezetesek. Gabi lelkesedése végig lenyűgözött. Teljesen jól érződött, hogy a továbbképzés iránt elköteleződött, lojális. Tudása sokrétű és megbízható.

- Az oktató maximálisan felkészült, és nagy szaktudásról tett tanúbizonyságot. Mégis, számomra a gyakorlati tapasztalatok megosztása volt a legérdekesebb.

- Az oktató felkészültsége, szaktudása kiemelkedő. Érthetően, élvezhetően adta át tudását, lelkesedését. Logikailag jól követhetőek voltak az anyagok.

- Olyan jellegű megújulást fejlesztett ki Gabi ezzel a játékkészítéssel a pedagógusoknak, amitől újra szárnyra kaphatunk. Nagyon sok munka és szinte folyamatos gondolkodás, "agyalás" van mögötte. Hiszen minden apróságban, amivel találkozunk a mindennapi életben ő meglátta és látja a továbbfejlesztését. Biztos vagyok benne, hogy rengeteg ötlet van még a fejében, amit még a jövő padagógusai kamatoztathatnak.

- Az oktató nagyon felkészült, kreatív, lelkesítő, érthetően magyaráz. Most online továbbképzést tartott, de már vettem részt jelenléti továbbképzésben (2016. „Környezetünk komplex megismerése”), Akkor is ő volt az oktató így most tudatosan kerestem a lehetőséget, hogy az általa tartott továbbképzések valamelyikén vegyek részt. Intézményünkben is tartott már kihelyezett képzést, amikről nagyon elismerően beszéltek a résztvevő kolléganők.

- Nagy szaktudással rendelkező oktatónak tartom, akin látszik, hogy szívvel-lélekkel végzi ezt a munkát. Bizonyára mindebben segítik, sok éves tapasztalatai, szakmai ismeretei. Nagyon aprólékosan magyarázta a témakörönként elkészítendő játékok menetét. Könnyen nyomon követhető volt, ha lemaradtam vagy elakadtam, akkor elég volt csak újból megnézni a videókat. Számomra külön öröm volt, hogy a legkisebbektől az iskolásokig minden korosztály számára elkészíthetőek voltak ezek a játékok. Voltak könnyebbek, nehezebbek. Nagy öröm volt számomra ez az időszak, melyet együtt dolgoztam végig Gabikával. Nagyon hálás vagyok érte, hogy egy ilyen nagy szaktudású emberrel ismerkedtem meg. Köszönöm Neki még egyszer!

- Az oktató nagyon nagy szaktudással rendelkezik. Hatalmas segítség volt, hogy minden munkához videó felvételek lettek mellékelve. Olyan érzésem volt, mintha ott ülnék a továbbképzésen. Aprólékosan elmondta, megmutatta, hogyan kell elkészíteni a különböző játékokat, és hogyan kell azokkal játszani. Minden játék elkészítéséhez aprólékos, megfelelő tájékoztatást kaptam. Köszönöm szépen!

- Nagy tudású, lelkes és lelkesítő, a gyerekekre fókuszáló, képességeiket figyelembe vevő, minden szakmai szempontra ügyelő. Ráadásul a hallgatókra is figyelő, segítőkész, tudja, mit lehet jó kedvvel elkészíteni, hogyan lehet ötleteket adni, hogy kedvünk legyen mindenféle új dolgot kipróbálni és kitalálni. Szeretem, hogy mindig kedves, emberi és gyakorlati ötleteket adó.

- Teljes mértékben meg voltam elégedve. Látszik a sok éves tapasztalat. Nagyon részletesen lépésről lépésre haladtunk. Sokszor elsőre úgy éreztem, hogy néha túl részletes volt, azonban a készítés során mégis többször vissza kellett néznem a videót. Jól átgondolt, alapos felkészülést igényelt az oktatótól az összeállítás.

- Szakmailag felkészült, motiváló, lelkesítő. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3. ÖSSZESSÉGÉBEN MI A VÉLEMÉNYED A TOVÁBBKÉPZÉSRŐL?

- Egy nagyon átgondolt, sokat adó továbbképzés! A tartalmi háttér is átgondolt, jól érthető. A gyakorlati rész jól érthetően van átadva, megvalósítható. Nem éreztem a fejem felett a nyomást a képzés időbeni teljesítésével kapcsolatban. Számomra inkább egy nagyon jó kikapcsolódás volt a teljesítés. Élveztem minden percét. A postán kapott doboz nagyon tetszett. Értékes eszközöket, jó alapanyagokat tartalmaz. Érezni lehetett rajta az oktató közvetlenségét a képzést végzőkkel szemben, a szeretetét az iránt, amit csinál. Biztosan több dobozt is készítenek, mégsem egy hirtelen elkészült csomag. Köszönöm az ajándékot, amit a dobozban találtam!

- Gyerekközpontú, jó, hogy a gyerekekkel együtt kell/lehet elvégezni online.

- Ezt a továbbképzést egy kolleganőm ajánlotta, és mivel szeretek barkácsolgatni, játékokat gyártani, gondoltam ez a nekem való képzés. Nagyon megörültem, amikor kinyitottam a BOX-ot és láttam, mennyi mindent tartalmaz, milyen esztétikusan, precízen van elrendezve a doboz tartalma. Élveztem minden percét a képzésnek, amelyik játék elkészítésére nem volt időm, azt mindenképpen be fogom pótolni. Az elkészült játékokat prezentáltam a munkatársaimnak is, és bíztattam őket a képzés elvégzésére.

- Szívesen részt vennék a többi képzésükön is. Az online forma nekem megfelelőbb a személyes részvételnél, mert rugalmasabb és könnyebb a távolság miatt.

- Nagyon tetszett a továbbképzés sokszínű, kreatív, gondolkodásra ösztönzött engem is ès s gyerekeket is. A megismert játèkok nagyon változatosak, további ötletelèshez adnak alapot.

- A képzést kolléganőmmel együtt végeztük el. Összességében elmondhatom, hogy ezek az alkalmak nagyon jó hangulatban teltek, az egyes játékok, ill, a hozzájuk kapott alapanyagok, eszközök nagyon színvonalasak, jó minőségűek voltak. Sok-sok új ötletet szereztem, ill. fedeztem fel a különböző eszközökben, alapanyagokban, amiket egészen biztosan hasznosítani fogok a későbbiekben munkám során.

- Nagyon élveztem a játékkészítést, gyönyörű alapanyagokból szuper játékaim lettek. A doboz pazarul lett összeválogatva.

- Örülök, hogy sikerült egy olyan továbbképzést találni, ahol csak úgy elrepült ez a 120 óra, amit otthonról, a saját tempómban végezhettem és ami valódi, használható tudást adott. Mindig vártam, mikor nyílik meg a következő témakör és hogy abban majd milyen játékok várnak (mert persze nem bírtam ki és előre meglestem az összes alapanyagot…

- Azt gondolom, ez a továbbképzés tökéletes lehetőséget biztosít arra, hogy szakmai tudásunkat bővítsük, valamint a kreativitásunkat nagyban fejlesszük.

- Ajánlom mindenkinek, remek alapot kap a pedagógus ezen a képzésen.

- A továbbképzés az ábrázoló technikáknak és a kreatív alkotásnak egy új lehetőségét tárta fel. Egy új szemléletet mutatott be azzal, hogy sokszor a legegyszerűbb alapanyagokból, jó ötletekkel, együtt gondolkodva mennyi hasznos, fejlesztő és egyben élményt nyújtó játékot lehet készíteni a gyerekekkel együtt. Ezek a közös munkák, alkotások további tartalommal töltik meg a foglalkozásokat és a csoport közös életét. A képzés nagyon gyakorlatiasan, részletesen mutatta be az elkészítendő játékokat, sokfunkciósan, rengeteg lehetőséggel, variálhatősággal.

- Innovatív és motiváló.

- A tanfolyamot nagyon hasznosnak találtam. A saját készítésű játékokat az ember elkezdi más szemmel is megvizsgálni. Elindul a kis „vezér hangya”. Lehetőségek tárházát nyitja meg a saját készítésű játékok világába. A gyermekek arcán az öröm nekünk is pozitív visszacsatolás. A biztosított eszközök jó minőségűek, élmény velük a munka. A videó jól érthető, könnyen elkészíthető. Köszönöm a lehetőséget, öröm volt számomra.

- Mivel volt alkalmam az Alap Pedagógiai Központ személyes és online tanfolyamain is részt venni, én a jövőben a személyes alkalmakat helyezném előtérbe. Jelen élethelyzetemben ez volt a megfelelő forma a fejlődésre, új ismeretek szerzésére, de számomra fontos a személyes találkozás is, a hétköznapokból való kiszakadás és a közösségi élmény. Kicsit soknak találtam a memória és dominó játékokat, de a tanfolyam végén nagy elégedettséggel töltött el az a játékcsomag, amivel gazdagodhattam. Ezek közül több játék kipróbálását tervezem a következő hónapokban.

- Én nagyon örültem az online formának, pont ilyet kerestem és nagyon a szakmámba vágott a téma. Sokat dolgoztam a játékokon, de akkor, amikor ráértem és ez nagyon jó volt. Nem mindennap tudtam vele foglalkozni, de amikor nekiálltam, akkor órákig barkácsolhattam. Kevés az ilyen online és egyben akkreditált tanfolyam, aminek értelme is van.

- Hasznos, érdekes, szórakoztató volt. Minden percét élveztem, játszva tanított.

- A továbbképzés minden pillanatát élveztem, még akkor is, mikor 2 tanegységgel le voltam maradva az évvégi óvodai teendőim miatt, mert tudtam, hogy van elegendő időm a hiányok pótlására, hogy a videók bármikor visszanézhetők és minden szakszerűen be van mutatva, el van magyarázva. Volt olyan alkalom, amikor kb. 8 játékot készítettem el egy délután alatt. Viszont a vége felé a színezés, a sok kis kép kivágása nem volt a kedvenc tevékenységem. Ovisaimmal ezeket jelenleg nagyított formában tudom/tudnám elkészíteni életkoruk és képességeik végett. Viszont milyen jó, hogy manapság könnyen tudunk szkennelni, méretet változtatni és fénymásolni hála a technikai fejlettségnek.

- Olyan képzésre vágytam, ahol örömmel tevékenykedhetek, sikerélményem lesz, és a gyermekeimet sok-sok fejlesztő játékkal örvendeztethetem meg. Megkaptam! Köszönöm!

- A továbbképzés minden pillanatát élveztem. Az alkotás számomra mindig öröm. A játék készítés közben nem gondoltam a mindennapi gondokra, ellazított, feltöltött, kreatív gondolatokra sarkalt. A biztosított eszközöket (csupahegy kréta) nem ismertem, de biztosan megvásárolom a csoportomban a gyermekeknek, mert élvezet volt vele dolgozni. A mai világban, ahol már az óvodás gyermek is az okos telefonon nő fel, nehéz olyan játékokat biztosítani a gyermekek számára, ami motiváló. Az alkotás öröme viszont, amikor maguk is részt vehetnek a kitalálásban elkészítésben, még mindig cselekvésre ösztönző, és eközben a képességeik is fejlődnek.

- Nagyszerű! Nagyon jó volt, hogy gyakorlatias és nem száraz anyagú tanulandó.

- A továbbképzésen megismert játékkészítési ötletek nagyszerűek, az elkészített játékok az óvodás gyermekcsoportokban jól hasznosíthatóak.

- Nagyon jól meg lett oldva a továbbképzés a video felvételekkel. Így olyan érzés volt, mintha én is ott lettem volna a továbbképzésen. Izgalmas volt a játékok elkészítése otthon is, és az óvodában a gyerekekkel is. Ehhez hozzájárult az igazi sikerélmény, amit a gyerekek akkor éreztek, amikor elkészült a játék. Amikor a saját maguk által elkészített játékokkal játszottak, az igazi, különleges élményt, örömöt jelentett a gyerekek számára. Ez abból is észrevehető volt, hogy a következő alkalommal is ugyanolyan örömmel álltak neki a következő játék elkészítésének. Az elkészített, érdekes játékokat haza is vihették, ahol lehetőség nyílott a szülővel, testvérrel való játékra is.

- Nagyon tetszett, sok inspiráló ötletet kaptam. A kapott eszközök szépek, nagyon jó minőségűek. Mindig örülök, ha részt vehetek egy ilyen tanfolyamon. Szerettem, hogy az oktató mindig ötletadó, segítőkész, sohasem tolakodó, nem csak a szakmai szempontokat mondja el, hanem támogató, és arra ösztönöz, hogy minél több érdekes dolgot próbáljak ki jó kedvvel, így a gyerekeknek is át tudom adni ezt a felfedező hozzáállást.

- Nagyon tetszett, mert gyakorlaton alapszik. A játékok készítése közben rengeteg tapasztalatot szerezhettem. A csoportom a sok fejlesztő játékkal gazdagabb lett. Nagy előnye, hogy szívesen készítettem, nem volt kötelesség érzésem. Nekem nagyon sokat számított, hogy itthonról, önálló időbeosztásban tudtam haladni, így nem kellett a szervezést megoldanom. A megszerzett tudást pedig nagyon jól tudom majd alkalmazni.

- Egy kicsit tartottam ettől a továbbképzéstől, hiszen nekem ez volt az első online továbbképzésem. Amikor Gabika köszöntött és megnyitotta a továbbképzést, akkor már tudtam, hogy jó kezekben vagyok. Nagyon tetszettek a videók a játékkészítésekről. Könnyen értelmezhető és megvalósítható volt. Igaz voltak nagyon aprólékos feladatok gondolok itt a színezésekre az apró figuráknál, vagy a szalvéta technikánál a vágásnál, ragasztásnál. Kellett hozzá a kitartás, türelem, de megérte az elkészült játékok láttán.

- Szakmailag nagyon hasznosnak tartom. Videóanyaga, részletes és jól szerkesztett. A játékok, könnyen, olcsón elkészíthetők és nagyon látványosak. A rendelkezésre álló eszközök nagyon jól használhatók és egymással akár keverhetők. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4. MENNYIRE VOLTAK ÚJSZERŰEK A TOVÁBBKÉPZÉSEN MEGISMERTEK?

- Nekem minden ötlet a hasznomra vált, mert pont hiányosságom volt, hogy nincsenek alapkészleteim, nincs mihez nyúljak egy foglalkozásnál, vagy tervezetnél. Ha volt ötletem, a kivitelezésében elakadtam. Ezeket most mind megoldotta nekem a képzés, és nem csak tudással gazdagodtam, hanem rengeteg kész játékkal is.

- Nagyon újszerűek voltak. Én a színezési technikákat emelném ki, itt tanultam, pedig már nem most kezdtem a pályát.

- A továbbképzés alatti „másképp” gondolkodás az, ami új volt. Segített előhozni azt a képességet, ami által minden játékból ki lehet hozni többet is mint ami.

- Abszolút újszerűek voltak az ötletek és azok kivitelezése is. A játékok alkalmazhatóak a gyerekek körében és beillaszthetőek az adott projektekbe. Megkaptam azt, amit ettől a képzéstől vártam.

- Az alap játèkok ismertek voltak( dominó, párkereső stb.) A kivitelezès volt új számomra, valamint az hogy egyetlen alapjátèkkal mennyi mindent lehet játszani ha egy kicsit továbbgondoljuk.

- Nagyon sok új ötletet szereztem a képzés során, amit munkámban biztosan hasznosítani fogok majd.

- Megismertetett egy teljesen másfajta gondolkodásmóddal, amit remélem, hogy jól fogok tudni kamatoztatni az óvodai munkám során.

- Nagyon sok jó, új ötlettel találkoztam mind az alapanyag használat szempontjából (pl csomagolópapír felhasználása) mind pedig játéklehetőségek szempontjából is. Nagyon tetszettek az olyan játékok, amik többféle lehetőséget is adnak a játékra.

- Számomra szemléletében volt teljesen más, mint eddigi tanfolyamaim.

- Szívesen részt vennék a többi képzésükön is. Az online forma nekem megfelelőbb a személyes részvételnél, mert rugalmasabb és könnyebb a távolság miatt.

- A munkámból adódóan rengeteg fejlesztő játékkal találkoztam már, de sosem játszottunk saját kezűleg elkészített játékkal. Sokat tanultam ezalatt az idő alatt erről a lehetőségről és valóban, a gyerekek is nagyon élvezik a közös munkát.

- Az összetett játékok és az egyszerű ötleten alapuló, de sokoldalú fejlesztőjátékok nagyon fellelkesítettek, továbbgondolásra ösztönöznek. A játékok kb. 60 %-a volt újszerű számomra.

- Az volt az érdekes, hogy teljesen egyszerű játékokból mennyi mindent ki lehet hozni, ami nem jutott volna eszembe pl. szalvétával tükrözés, csomagolópapírból memória. Ilyen szempontból újszerű volt, de volt olyan játék is-utaltam is rá a dolgozatban-ami hasonlított egy bolti játékhoz a szabályokat tekintve.

- Teljes mértékben. Magam is szoktam játékokat készíteni a gyerekeknek, de nagyon sokat tanultam Gabriellától. Az átgondoltsága, alapossága ahogyan egy- egy játékot kidolgoz, megvalósít számomra példaértékű. Sokat tanultam tőle.

- Sok új dolgot ismertem meg, de a legfontosabb az volt a tanfolyam során, hogy azt tanította meg, hogyan lehet egy egyszerű játékból érdekes, gondolkodtató, fejlesztő játékot varázsolni. A lényeg az volt, hogy új szemszögből tanulhattam meg készíteni és alkalmazni a játékokat.

- A játékok többségét már ismertem, így azok nem voltak teljesen újak számomra, de ez nem vont le semmit a képzés lényegéből, hasznosságából. Énmagam is szeretek kreatív tevékenységeket végezni, meglévő dolgokat újragondolni, átalakítani, saját arcomra formálni. Azok az ötletek, amiket nem ismertem (pl. madarat tolláról, tekergő kukacok, négyoldalú dominó…) azt a gondolatot indították el bennem, hogy magam is alkothatok új játékokat a gyerekekkel, amiket mindannyian élvezhetünk.

- Rengeteg új ötletet kaptam a továbbképzésen, és szinte valamennyi arra sarkallt, hogy tovább gondoljam, a saját csoportomra alakítsam.

- Az elkészítési technikák ismertek voltak, viszont az ötletek, a különböző alapanyagok (pl. szalvéta, csomagolópapír) változatos felhasználása, újszerűek.

- Nekem teljesen, én meg csak nagyon kezdeti szakaszában vagyok ennek, hogy új játékokat találjak ki. Mindenkinek nagyon ajánlom!

- A továbbképzésen szerzett ismeretek újszerűek voltak, egy-egy játék elkészítésének bemutatása során az előadó ösztönzött arra, hogy az elkészített játékot szabadon bővítsem a saját ötleteim alapján, illetve bátran (kreatívan) igazítsam az adott gyermekcsoporthoz.

- Én már több ALAP képzésen is részt vettem. Nagyon tetszenek nekem ezek a játékok, hiszen együtt el lehet készíteni a gyerekekkel és bármilyen terület fejleszthető ezek által. Az itt elkészített játékokat a csoportomban felhasználtam, a gyerekekkel együtt elkészítettük és játszottuk is. Óriási élmény volt nekik, amikor az elkészült játékokat kipróbáltuk, utána pedig haza is vihették, amit elkészítettek. Felhívtam a figyelmüket, hogy próbálják ki otthon a szüleikkel is, amit elkészítettek.

- Nekem, mint mindig, most is sok újszerű ötlet van benne, amire rácsodálkozom, hogy tényleg milyen jó ötlet, eddig nem is gondoltam rá. Most is kaptam olyan jó ötleteket, amivel fellendíthettem a gyerekek és a magam kedvét is, és továbbröpíthet bennünket az úton, új lendületet adva, hogy ne felejtsük el a tananyagban rohanásban, hogy milyen jó játszani, és adjunk időt magunknak a felfedezésre, ötletelésre.

- A játékok készítése eddig is része volt a munkámnak, viszont rengeteg új ötlettel, módszerrel ismerkedhettem meg. A játékok továbbgondolása ilyen részletes feldolgozásban még új volt nekem.

- Sok új ismeretet és ötletet kaptam a képzés során.

- Én - mint a dolgozatomban is említettem- nagyon nyitott vagyok az innovatív ismeretek befogadásra, itt ezekből jól tudtam kamatoztatni. Fejlesztő pedagógusként persze magam is sok fejlesztő játékot ismerek, használok, mert úgy gondolom, hogy az egyik legjobb fejlesztő mód az óvodás korosztálynál a játék. Nagyon jól voltak rendszerezve témakörönként a játékok, széles skálán mozgott. A legtöbb gyermekhez nagyon közel állnak az állatok, szinte minden témakörben megtalálható volt.

2022. évből:

- A továbbképzés kihagyhatatlan! Fontos része a pedagógusi kreativitásnak és gondolkodásnak! Minden témakörben hasznos lehet! Az egyszerű, de tervezést igénylő játék készítés gyerekre szabott. Ez az ötlet ma a gyerekek figyelmét, gondolkodását, finom motorikáját kihagyhatatlan módon segíti! Nekünk, pedagógusoknak, és a gyerekeknek is a mai, informatikus életben nagyon szükségszerű egy ilyen online továbbképzés!

- Nagy sikere volt a játékoknak, magukénak érezték a gyerekek, hiszen ők is partnerek voltak az elkészítésben, tervezésben, a szabályok kialakításában. Nem bántam meg, hogy jelentkeztem a képzésre, sok örömet okozott! Hálásan köszönöm a sok ötletet, a csodaszép dobozt (a lányom már lecsapott rá), mindent!

- Az elkészített játékötleteket mappába gyűjtve helyezem el a csoportban, lehetőséget biztosítok a nagyobb gyerekek számára az egyéni játékra. Mivel minden laminálva lett, így tartós, jó minőségű játékokat tudok biztosítani a számukra. Szerintem ez a későbbiekben mind nekem, mind a kollégámnak, a fejlesztő pedagógusnak egy jó kiindulópontot fog adni, tovább fog bővülni a kínálat.

- Minden nagyon színvonalas volt, köszönet érte! Felsős tanárként is tudtam alkalmazni, átgondolást igényelt. Gabi szuper oktató, élveztem minden percét a továbbképzésnek! Szuper képzés! Köszönök mindent! Az óráimon tudom hasznosítani, a szakkörökhöz kiváló alap.

- Nagyon sok hasznos és új dolgot ismertem meg. Egy dolog mennyi mindenre használható! Nagyon hasznos, nagyon sok anyagot magába foglal. Időigényes, de mindenképpen megtérül. A munkám során valóban hasznos és fontos a tanfolyam. Gabi felkészült, érthető, jól szemléltette a játékokat.

- Az első alkalomtól kezdve azt a rendszert vezettem be, hogy itthon megnéztem a videókat az adott játékról, ha olyannak ítéltem meg, hogy ezt a csoportomban a gyerekekkel együtt elkészíthetem, akkor az anyagokat előkészítve vittem be az oviba a „dobozomat” és közösen tevékenykedtünk. Volt olyan is, amikor az általam elkészített kész játékkal érkeztem hozzájuk, de ezt is nagyon várták. Idővel megszokták, ha a doboz a kezemben van, akkor valami különleges játék következik. Meglepetésemre, mindegyik korosztály örömmel vett részt a játékkészítésben.

- Ezen a továbbképzésen való részvétel mindenképpen hasznos volt számomra, olyan sokféle és egyszerű anyagokat használhattam fel tartalmas fejlesztő játékoknak, amit különben nem is gondoltam. Az, hogy egy játék hányféleképpen játszható, esetleg bővíthető, vagy nehezíthető, az is fontos információ volt nekem. Ezeket mind hasznosíthatom a munkámban. Azt is megtapasztalhattam, hogy a játékkészítés a gyermekkel, valójában közösségformáló hatással bír, ahogyan a gyermekek együtt alkotnak, gondolkodnak az adott helyzetben, az valóban nagyszerű.

- Már voltam előzőleg „élő” tanfolyamon, de most is új információkhoz és tudásanyaghoz jutottam. Teljes mértékben érthető, felkészült és jól magyarázó, vicces, de mindenképpen 100%-ban felkészült az oktató! A gyerekek részére átadható és őket bevonó volt a tanfolyam.

- Örömmel töltött el, amikor rá találtam erre a tanfolyamra. Rögtön láttam, hogy hasznosnak fog bizonyulni, és alig vártam, hogy a munkám során is felhasználhassam az anyagokat. Egy kis, négy csoportos óvodában dolgozom, mint óvodapedagógus. Jelenleg körülbelül nyolc éve vagyok a szakmámban. Készítettem már a gyerekekkel közösen, vagy saját magam is játékokat a csoportnak, viszont most sokkal, de sokkal több lehetőséggel, ötlettel találkoztam a tanfolyam során. A gyerekekkel nagyon sok játékot kipróbáltunk az elmúlt hetekben. Mindenre nem jutott idő, ám 4 éves kisfiammal hétvégenként itthoni környezetben szinte az összes játékot végigjátszottuk.
Célom, hogy további képek keresésével akár ők maguk önállóan is létre hozzanak egy ilyen kisvakondos, térbeli játékot. Ebben segítem őket, viszem tovább a megkezdett ötletelést. Jövőre a jelenlegi kiscsoportosokat is egyre inkább szeretném bevonni a játékok feltalálásába. Összességében remek, szórakoztató heteken vagyunk túl és állnak előttünk is.

- Teljes mértékben elégedett voltam Gabi felkészültségével. Mindig időben tudtam elkezdeni az adott témát. Sok újdonságot tanultam, amiket a továbbiakban fel tudok használni a munkám során.

- Új és színes, fejlesztő hatású ismeretekkel gazdagodtam a továbbképzés során. Az oktató, Gabriella maximálisan, lelkiismeretesen felkészült volt. Szaktudása elismerésre méltó. A továbbképzés sokrétű, színes és új ismeretekkel gazdagította tudásomat, pedagógiai munkám során nagymértékben hozzájárul a gyermekek hatékony fejlesztéséhez.

- Maximálisan hasznosnak ítélem meg a tanfolyam gyakorlati hasznosságát, hiszen számtalan új fejlesztő játékot ismertem meg, és sok ötletet adott a játékok továbbgondolási lehetőségeire.

- A játékötletek, amelyeket a továbbképzés során ismerhettem meg és sajátíthattam el, nagymértékben gazdagították fejlesztési lehetőségeimet pedagógiai munkám során. A gyermekek izgalommal és érdeklődéssel fogadták, és tevékeny részesei voltak mind a játéknak, mint a további ötletek kigondolásának és megvalósításának.

- Számomra a probléma felvetése és annak sokféle megoldási lehetőségei voltak újszerűek. Tökéletesen illeszkedik az intézményünkben preferált projekt módszerhez is, teljes mértékben bevontam a gyerekeket a feladatokba.

- Legjobban Gabi lelkesedése tetszett. :-) Élvezettel hallgattam, hogy minden feladatot kipróbált gyerekekkel és megosztotta velünk a tapasztalatait. Nagyon felkészült volt, minden alapanyagot pontosan megtaláltam a dobozban. Izgatottan és kíváncsian nyitottam meg minden egyes témakört.
Nagyon innovatív, inspiráló volt a továbbképzés számomra. Sajnálom, hogy nem vagyok többet csoportban, hogy még több témát kipróbálhassak. Külön élmény volt számomra az oktató személye. Kedves, mosolygós, szakszerű, aprólékos. Köszönöm szépen!

- Nagyon hasznos, jól felépített a tanfolyam, szinte mindent lehet az óvodás gyerekek körében is alkalmazni.

- Mivel közel áll hozzám a matematika, úgy gondoltam, hogy a tanfolyam elvégzése kicsit felfrissíti a kreativitásomat ebben az irányban. Nem csalódtam, nagyszerű ötleteket találtam hétről hétre.

- A játékok sokfunkciós volta megkérdőjelezhetetlen, hiszen rengeteg területet fejleszt: Értelmi képességek: gondolkodás, figyelememlékezet, következtetés, megfigyelés, megfigyelőképesség, számolási képesség, válogatás, osztályozás, színek ismeret, formaészlelés, ok- okozati összefüggés meglátása. Érzelmi, akarati tényezők: kitartás, önfegyelem. Érzékelés, észlelés: téri tájékozódás síkban, arányok érzékelése. Motoros képességek: finommozgás, szem-kéz koordináció, együttműködés, koncentráció, olló, ragasztó használata. Anyanyelvi és verbális képességek: beszédhallás, beszédértés fejlesztése, szókincsbővítés, beszédszervek- hangképzés ügyesítése, mondat és szövegalkotás, kifejezőkészség, belső képalkotás, képzelőerő, beleérző képesség, non verbális kommunikáció, fogalomismeret.

- Szeretném megköszönni a rengeteg ötletet, a segítőkészséget, a nagyszerű iránymutatást. El kell, így a végén mondjam, hogy a családi kapcsolataimat is nagyban befolyásolta, javította a tanfolyam, mert a párommal együtt néztük meg otthon a videókat, közösen készültünk fel egy-egy témakör megvalósítására. Segített a rajzolásban, színezésben, vágásban…együtt örültünk a sikeres megvalósításoknak. Köszönöm az élményt!

- Számomra teljes mértékben újszerű ismereteket nyújtott a képzés, holott néha csodálkoztam is, „hogy ez hogy nem jutott eszembe!” Egyértelműen látható, hogy Gabi elhivatott, felkészült szakember. Ötleteit, ismereteit érthetően, remekül át tudja adni, látszik, hogy nem csak „leadja” az anyagot, hanem benne él, szereti azt, amivel foglalkozik.

- A tanfolyam jól felépített, jól követhető a megvalósítás során a távoktatás anyaga. A szükséges eszközöket is teljes mértékben biztosítják a résztvevők számára nagyon jó minőségben, gyakorlatilag kiszolgálva a képzés végzőit, ezzel is megkönnyítve munkájukat. A tanfolyam során elkészített, bemutatott játékok közül - esetleg kisebb továbbgondolással – mindegyiket fel tudom majd használni munkám során az ovis csoportom mindennapjaiban. Köszönöm a sok jó ötletet, a csoda- Box tartalmát, a formanyomóknak különösen örültem.:-) Remélem a későbbiek során még találkozunk valamelyik tanfolyam során akár online, akár személyesen.

- A továbbképzésen újszerű módszerekkel, továbbfejlesztő technikákkal ismerkedtem meg. Az oktató széleskörű ismeretekkel rendelkezve, szemléletesen, érthetően adta át a továbbképzés anyagát. A videókon látottak alapján könnyen elkészíthetőek voltak a játék ötletek.

- Nagyon örültem az online képzési lehetőségnek. A viszonylagosan kötetlen haladás megkönnyítette számomra a folyamatos haladást. A játékötletek által hosszú távra felhasználható és továbbfejleszthető, alkalomhoz és ünnepkörhöz igazítható tudást kaptam. Mind a tehetséggondozásnál, mind a felzárkóztatásnál tudom hasznosítani a tanfolyam során elsajátított ismereteket.

- Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy online, kötetlen formában lehetőségem volt részt venni a továbbképzéseden. Már volt részem találkozni veled egy korábbi képzésen, annak jó hangulata, a közös készítés élménye sokáig bennem volt, szívesen gondoltam vissza rá. A jelenlegi járványhelyzet nehezített körülményei között remek lehetőség volt így dolgozni veled, a videók személyesebbé tették az alkalmakat, az elkészült játékokkal szinte együtt próbálkoztam veled. 

- A módszerek ismeretének birtokában sok újszerű dolgot/játékot ismerhettem meg, melyről nem is gondoltam, hogy beépíthetők az oktatásba. Nagyon jó szemléletet nyújtott Gabi, az ismeretek összefüggéseire felhívta a figyelmemet. Látszódik, hogy elhivatott pedagógus, akinek érzéke van a különlegesre. Élvezetes volt az információátadás. Nagyon felkészült oktató, aki mindvégig, 120 órán keresztül lelkesítő is volt! Magas szintű háttértudással rendelkezik. A pozitív személyiségével is tanít.

- Színvonalas továbbképzésen vehettem részt. Nagyon jónak találtam, hogy témakörökre volt tagolva, melyek után el lehetett készíteni a játékokat. Elegendő idő állt rendelkezésre, hogy tanítványaimat is intenzív csoportmunkára ösztönözzem. A tanfolyam keretében szakmailag mélyreható tudásátadás valósult meg.

- A tanfolyam a pedagógiai munkámat fejlesztette, nagyon sok ötletet adott a megvalósításához. Minden egyes játék hasznos, mely rávilágított arra, hogy jobban tudjam definiálni a tanulók nehézségeit. Azonnal tudom majd alkalmazni az egyes játékokat az adott részképességek fejlesztésére.

- Az ilyen feladatoknál kreativitásuk, a kritikai gondolkodásuk, a kitartásuk, az együttműködésük fejlődik. Ez a „művészi munka” az énképet, az önbizalmat, az önirányítási képességet és a közösséghez való tartozást pozitív módon erősíti. Nagy kedvvel láttak hozzá a gyerekek a játékok elkészítéséhez. Megmutattam saját elkészített játékaimat is, melyek a nehezebben kibontakozók számára ötletként szolgáltak. A tervezés, a munka megvalósítása során a lelkesedés, a kitartás volt ránk jellemző. Örülök, hogy ilyen gazdag játékgyűjteménnyel bővíthettem a meglévő készletemet! Nehézségek nem merültek fel.

- Számomra teljesen újszerűek voltak a továbbképzésen megismertek, más típusú játékokat készítettem eddig. Gabi nagy szakmai felkészültséggel, rugalmassággal, érdekesen vezette a tanfolyamot. Felsőben tanítok, de a játékokat továbbgondolva tudom őket használni a munkám során. A tanfolyam hasznos és gyakorlatorientált.

- Igyekszem az óráimat tevékenység központúan alakítani, kooperatív munkaformákat keresve. Ezért gondoltam, hogy hasznos lehet számomra a tanfolyam, olyan ötleteket kapok, amiket kicsit átalakítva a szaktárgyaim oktatása során is használni tudok. Az is pozitív hozadéka a tanfolyamnak, hogy 7 éves gyermekemmel is tudunk vele játszani, észrevétlenül fejlesztve készségeit, képességeit.

- A továbbképzésen a megismert játékok újszerűek, élvezetesek voltak. Gabi szakmailag felkészült, elhivatott. Hasznos, a továbbiakban bővíthető játékokat ismertem meg. Maximálisan gyakorlatias volt. Szuper magyarázatokkal, hibalehetőségekre felhívta a figyelmet.

- A játék készítés maga új tapasztalat volt, a kreativitás, a kreatív gondolkodás, továbbgondolás – fejlesztés, korosztályonkénti megvalósítás lehetősége... Gabi lelkes és alapos magyarázata nagy segítség volt, tanácsai nagyon hasznosak voltak! Átgondolt előkészültsége és az eredmény hosszas kidolgozása bátorító, példaadó és elgondolkodtató!

- Köszönöm a tanfolyam alatti rengeteg tananyagot, segítséget! Az alap játékötletek, néhány esetben ismertek voltak. A további változatai azonban nem! Teljesen más gondolkodásra készteti az óvónőt, más szemléletre. A gyerekek adott képességeiket, életkorukat figyelembe véve rengeteg egyéni differenciálásra adnak lehetőséget a játékok.

- Jól használta a modern infokommunikációs eszközöket. Gabinak magas szintű szaktudása van.

- A továbbképzés korszerű, gyermekközpontú anyagokat tartalmaz. Segít abban, hogy szemléletmódunk alakuljon a mai gyerekek felé pedig több lexikális tudással segítsük fejlődésüket. Sok és változatos tananyaggal és eszközök használatával ismerkedtem meg. A játékok segítségével a gyerekek gondolkodását, értelmi képességeit még jobban fejleszti. A tanfolyam anyaga teljesen beépíthető az óvodai és iskolai gyakorlatba.

- A lehetőségek tárháza szinte végtelennek bizonyul. Összegzésként nagyon örülök, hogy részese lehettem ennek az élménynek, új távlatokat tanulhattam, melyekkel új élményeket, játék lehetőségeket mutathatok az érdeklődő gyerekeknek, segíthetem további fejlődésüket!

- A továbbképzésen megismertekben az egymásra épülésük, a differenciálhatóság tetszett a legjobban! Az előadó, Gabi maximalizmusa, gyermekközpontúsága, szakmai ismereti és tapasztalatai kifogástalanok, munkájához csak gratulálni tudok! Újdonságokkal ismerkedtem meg, mely új színeket és szinteket jelent további óvónői munkámban. Nagyon hasznos volt, hogy részt vettem az online tanfolyamon. Az újonnan készített társasjátékokat azonnal tudta is hasznosítani a gyerekek nagy örömére!!!

- Nagyon sokszor rácsodálkoztam, hogy „egyszerű”, mindennapi anyagokban mennyi elkészítési és fejlesztési lehetőség van. Maximálisan felkészült oktatótól maximálisan előkészített anyagot kaptam. Kiválóan bemutatta az elkészítést, érthetően megfogalmazta a szabályokat, fejlesztési lehetőségeket. Nagyon hasznos ötletekkel, látásmóddal lettem gazdagabb. Motivációt kaptam minden anyag hasznosításához, tematikus heti tervezéshez való elkészítéséhez. Nem utolsó sorban gazdagabb lettem egy használható fantasztikus játékgyűjteménnyel, amire büszke vagyok, sikerélményhez juttatott. A mindennapokban, szabad játékidőben, tematikusan kiválóan hasznosítható.

- Nagyon nagy lehetőséget látok a jövőben, abban, hogy társasjátékokat készítsünk minden sokfunkciós játékból, amikor mi is középső csoportba lépünk, természetesen a játékkészítésbe még aktívabban való részvétel mellett. Nagyon motivál, hogy tematika szerint minden játék változtatható, heti tervezésben, projektekben alkalmazható. A képzés nem volt idegen számomra, hiszen a világjárvány előtt végeztem már az ALAP Központ által meghirdetett 60 órás tanfolyamot, ami szintén játékkészítés volt, Nyíregyházára jártam. Biztos voltam benne, hogy Önöktől használható, gyakorlatias tudást, értékes fejlesztő készletet kapok. Azonnal jelentkeztem az online képzésre, ami ebben a válságos időszakban zseniális lehetőséget nyújtott. A játékok kivitelezését nagyon precízen előkészítettnek találtam, remek segédanyagot, eszközöket kaptam. Sokszor rácsodálkoztam a játékok könnyű elkészítési módjára, az anyagok egyszerűségére, a többfunkciósság nagyszerűségére. Nagyon sok új ötlettel, sajátos látásmóddal lettem gazdagabb.

- Több játékfajtát már ismertem, de mindegyikbe tettél sok kis „csavart”, amitől újszerűek tudtak lenni. Az oktató felkészültsége, szaktudása magas szintű. Nagyon pozitív a személyisége. Nagyon elégedett vagyok a továbbképzéssel. Csak elméleti tudást adó továbbképzésekkel szemben sokkal jobban preferálom az alkotási tevékenységeket. Lehet, hogy azért, mert vizuális beállítottságú vagyok, de így jobban megmarad bennem a tudás.

- Mindenképp hasznosnak tekintem a továbbképzést. Inspiráló volt. Szeretem alkalmazni a gyerekek között a saját készítésű játékokat. A gyerekeket is inspirálja! Pont tegnap volt, hogy megint készített két ovisom társast a csoportban.

- Jó volt saját kézzel készíteni a játékokat, de hasznos volt számomra az is, hogy ha valami ismétlődött, akkor nem színeztem ki újból, hanem beszkennelés után ki tudtam nyomtatni. Ezzel sok időt tudtam megspórolni. Az általam készített régebbi játékok is sokszor így készülnek, nem szabad kézzel. Az online továbbképzés nagyon kényelmes módja a tanulásnak, hiszen szabadon választom meg, hogy mikor fogjak hozzá, de a személyes visszajelzéseket nem tudja pótolni. Ezért is esett jól, amikor rám írtál és segítettél abban, hogy ne csússzak ki az időből. Igaz, hogy nem személyes volt, de kicsit mégiscsak az volt. Ezért hálás köszönet! Köszönök mindent! A jó ötleteket, az inspiráló videókat és azt a pozitív energiát, amit így videón keresztül is sugárzol mindenki felé!

- Nem készítettem még társasjátékot, így teljesen újszerű volt a továbbképzés.

- Hihetetlenül jól felkészült, tudatosan (láthatóan) felépített anyagok. Gondosan összekészített anyag, kidolgozott, aprólékosan megtervezett ötletek. Csak a legjobbakat tudom mondani. Köszönöm! A tanfolyam követhető, jól felépített. Igényesen megtervezett, kivitelezett. Minden videó érthető, motiváló. Mindenképpen több lettem tőle. Azóta mindenre úgy tekintek, mint játék alapanyagra... Végig az járt a fejemben, hogy fejlesztő pedagógusoknak milyen jó lehet. De én, mint pedagógiai asszisztens is remekül fogom tudni hasznosítani a helyettesítések alkalmával.

- Kedves Gabi!

Megjött a doboz. Imádom! Azok a nyomdák a dobozon... főleg a maci...jaj...szerelmes vagyok. Aztán ahogy kinyitottam egy matrica fent a sarokban... és amik benne vannak! És az ajándékok is.... Boldoggá tetted a napomat! Mutogattam is a kollégáknak.... velem örültek, hííííztek....húúúztak... Annyi kedvesség, annyi odafigyelés, gondosság van benne. Jaj, nagyon köszönöm :-) Öröm lesz így belevetni magam.... Az én napon szuper lett, legyen a Tiéd is ennyire szép!

2021. évből:

- Köszönöm, hogy lehetővé tetted nekünk ezt a képzést online! Fantasztikusak voltak a videók: jól érthetők és jól követhetőek. Szuper jó volt a kreatív doboz a hétről – hétre összekészített anyagokkal. Köszönöm a kedves kézzel írott leveled és az ajándékod. Remélem a jövőben változik a járvány helyzet és személyesen is találkozhatunk egy másik szuper képzéseden is.

- Teljesen elégedett vagyok az előadó felkészültségével, szaktudásával. Fantasztikusan jól magyaráz, szemléltet és a módszertani ismeretek is jól érthetőek és a gyakorlatban alkalmazhatók voltak.

- A tanfolyam nagyon érdekes, az elkészített játékokat jól tudom alkalmazni a mindennapokban. A továbbképzésre kapott BOX-ot fantasztikusan jól összekészítve kaptam meg. Minden pedagógusnak szívből ajánlom!

- Hetente egy-két alkalommal vittem be a játékkészítő dobozt a csoportba mindig nagy nyüzsgés támadt körülötte segítettek színezni, ragasztani, lamináló fóliába rakosgatni szétvagdosás után válogatni, csoportosítani. Az életkoruknak megfelelő játékok kikerültek a polcokra azokat a mai napig szívesen hordják szabadon játszani.

- A játékok elkészítése során megfogalmazott módszertani megfontolások, kivitelezési ötletek újszerűek voltak számomra.

- Az oktató előadásai jól követhetők, logikusan felépítettek. Munkája alapos felkészültségről, átgondolásról árulkodik. Az alkotó évek során összegyűjtött gyakorlati tapasztalatai, a játékkészítéskor érvényesülő szemléletmódja, szaktudása meggyőző.

- Jól szervezett és igényesen kivitelezett képzés, mely során a résztvevő egy gondolkodásra és alkotásra inspiráló ötlethalmazt kap!

- A továbbképzés hasznos ötleteket kínál a gyerekekkel közösen elkészíthető játékok megalkotásához, és ennek révén a sokoldalú képességfejlesztéshez. Alsó tagozaton a tanórai keretek közt zajló oktatási munkába is beépíthetek a játékötletek.

- Nagy lelkesedéssel és kíváncsisággal vettem részt a tanfolyamon. Hálásan köszönöm a lehetőséget! Gratulálok az ALAP Pedagógiai Központ munkájához!

- Ahogy egyre jobban belemerültem a négyoldalú dominók kínálta játéklehetőségekbe, annál izgalmasabb volt számomra a feladat. Úgy látom, számtalan továbbgondolási, továbbfejlesztési lehetőséget tartogat ez a játéktípus. A munkám bemutatását ugyan lezárom, de úgy gondolom, az ötletelés, az újabb játékok megalkotása nem zárult le ezzel.

- Elméleti és gyakorlati téren is tanultam újat a képzésen. Gabi elméletileg is magasan képzett, színvonalas gyakorlati tudással rendelkezik, át is tudja adni a tudását. Végig könnyen követhető, érthető, érdekes volt a továbbképzés. Nagyszerűen megoldottátok az online változatot!

- Kimondottan a gyakorlati alkalmazás miatt jelentkeztem, nagyszerűen alkalmazható a tanfolyamon megszerzett tudás az óvodai életben.

- A gyerekeknek nagyon sok ötletük támadt a madaras fa színezése közben, hogy még mit lehetne rárajzolni (napocska, szívecske, kígyó, stb.). Örülök a kreativitásuknak, de ebben az esetben próbáltam kicsit kordában tartani, hogy el tudjanak készülni a játékkal, és tudják élvezni a használatát. Mitől sokfunkciós a választott játék, mely fejlesztési területekhez alkalmazható? Ez a játék az óvodások minden korosztályában használható. A legkisebbekkel gyakorolni lehet a színeket, később a térbeli elhelyezkedést. Gyakorolni lehet vele a névutókat (alatt, fölött, stb.). Fejleszti a megfigyelőképességet, a koncentrációt, ha megosztom a társammal az én készletemet, esetleg együtt játsszuk, akkor a szociális képességeket. A játék készítés során fejlődik az esztétikai érzékük, a kitartásuk.

- Köszönöm szépen a sok remek ötletet, gyakorlati útmutatót, gyönyörű eszközöket! További jó munkát kívánok!

- Nagyon profin elkészített tananyagot kaptam, élveztem a képzés minden percét. Külön örülök az apró praktikáknak, amik megkönnyítik a további munkámat (pl. sablon készítési tanácsok), vagy szebbé teszik az elkészített alkotásokat (színezési ötletek). A játékok rendkívül sokrétűek, lehet őket csak a játék kedvéért is játszani, vagy pedig fel lehet őket használni a fejlesztés során. Azt tapasztaltam, hogy szívesen játszanak a gyerekek azokkal a játékokkal, amiket már eddig bevittem a csoportba, de még sok van, amikkel ezután fognak találkozni. Kíváncsian várom, hogy mekkora sikerük lesz az új játékoknak.


"FONDORLATOS GONDOLKODTATÓ TÁRSASJÁTÉKOK"
MATEMATIKAI ÉS LOGIKAI JÁTÉKOK KÉSZÍTÉSE
+ BOX

Online végezhető

Kezdő időpont: Az év bármely napján.
2023. évből:

ÖSSZESSÉGÉBEN MI A VÉLEMÉNYED A TOVÁBBKÉPZÉSRŐL?

- A várakozásomat magasan felül múlta a továbbképzés. Ami nagyon tetszett, hogy gyakorlatközpontú volt, hiszen nem csak az elkészítést, hanem a játék használatát is bemutatta. Minden játékhoz ismertette az oktató, hogy milyen fejlesztési lehetőségek rejlenek benne. Online felület könnyen kezelhető volt, a játékokhoz szükséges alapanyagok jól átláthatóan mappába, rendszerezve (címkézve) könnyebbé tette, az alkotómunkámat, jobban figyelemmel tudtam kísérni, hogy hol tartok, mit kell elő vennem, az egyes témakörökhöz kapcsolódóan.

- A továbbképzés felépítése átlátható, logikus, sokoldalú komplex volt. Nagyon élveztem a videókat és az azt követő játékkészítést. A box tartalma minőségi anyagokból volt összeállítva, így minden eszközzel nagyon szépen lehetett dolgozni. Szeretnék még ilyen továbbképzésen részt venni, maximálisan elégedett vagyok. Jó szívvel fogom kollégáimnak, ismerőseimnek ajánlani.

- Örülök, hogy részt vettem rajta, sok ötletet kaptam, sokáig fogom tudni használni a játékokat, ötleteket.

- Tetszett, hogy a továbbképzés teljes mértékben gyakorlati volt. A játékok elkészítéséhez minden szükséges alapanyagot megkaptam. A videóanyag részletes és érthető volt. Praktikus, hogy a fénymásolt figurákból több példány is készült. Így, ha valamit elrontottam, volt lehetőség javítani, illetve újat fénymásolni. Egyetlen nehézséget talán az idő hiánya okozta. Néha nehéz volt időt szakítani a játokok elkészítésére, de mindenképp megérte, mert egy hosszú ideig használható, bővíthető, kreatív játékkészletet kaptam.

- Az online képzés rendkívül jól idomul az ember munkaidejéhez, így könnyedén elvégezhető. Az online felület egyszerű, könnyen használható. Nagyon jó, élvezetes képzésben volt részem, melyhez minden alapanyagot, eszközt, hozzávalót már precízen összekészítettek a szervezők. Rendkívül jól felépített, átgondolt a képzés anyaga, az eredmény, pedig egy, a mindennapokban kiválóan alkalmazható játékkészlet. Szívből gratulálok Jutka és Gabi! Zseniális a képzés!

- Az elméletben elhangzottakat azonnal átülteti a gyakorlatba, ami a mi szakmánkban a lehető legtöbb segítséget nyújtja, főként úgy, hogy a gyerekekkel ki is tudjuk próbálni az elkészült játékokat. A sok szépen megfogalmazott frázis helyett kézzelfogható, konkrét, jól bemutatott.

- Maga a továbbképzés jó volt, de azt gondolom, hogy jelenléti formában ez még jobb lehet.

- Nagyon tetszett h. gyakorlatias volt, minimális alapanyagból elkészíthető játékok, amiket gyerekek bevonásával is el lehet készíteni. A legjobban tetszett a játékok sokoldalú felhasználása.

- Nagyon szerettem. Jól szervezett, felépített, átgondolt és előkészített. Érthető, követhető, rugalmas. Az eszközök és alapanyagok valóban minőségiek, igazi élmény, örömteli munka a velük való játékkészítés. A videókban elhangzott instrukciók egyértelműek, a bemutatott eszközök és a hozzájuk tartozó játékos feladatok színesek, rendkívül sokrétűek, jól variálhatók és használhatók a gyakorlatban. A képzés felépítése abszolút felhasználóbarát, az időszakonként megtekinthető oktatóanyagok követhető, kényelmes ritmusban adnak lehetőséget a feladatok elvégzésére. A tanfolyammal kapcsolatos mindenféle tájékoztatás, ügyintézés korrekt, gördülékeny, a kommunikáció valamennyi általam használt csatornán jól működött. Jó szívvel ajánlom kollegáimnak, pedagógus ismerőseimnek.

- Nagyon jó. Nagyon hasznos ötletekkel, játékokkal gazdagodtam a továbbképzés során, amiket nagyon jól tudok beépíteni a foglalkozásokba.

- A mostani csoportlétszámunk 27 fő, ebből 15 fiú és 12 lány. Korosztály szerinti elosztásban 10 nagycsoportos korú, 6 középsős korú, 8 kiscsoportos korú és 3 mini csoportos gyermek jár Kincskereső csoportunkba. Ezért örülök az olyan játékoknak, amelyek több korosztály számára is jól játszhatóak. A sokfunkciós, több fejlettségi szinten használható játékok a vegyes csoport számára a legoptimálisabbak. A pályán töltött hosszú évek alatt megtapasztalhattam, hogy a mi munkánk állandó változással jár, úgy a gyerekanyag mint a módszerek tekintetében. Nem lehet tehát a régi jól beváltnál megragadni mert az új problémák új megoldásokért kiáltanak. Ha a tarsolyom kiürült mindig szívesen veszek részt olyan továbbképzéseken, ahol feltöltődhetek, újat tanulhatok. Többször is részt vettem már az ALAP Központ továbbképzésein, ahol nagyon hasznos játékötleteket kaptam, ezeket azóta is rendszeresen használom vagy akár tovább is gondolom.

- Biztos vagyok abban, hogy az eddig kipróbált valamennyi játéktípus – az élvezeti értékén túl – egyértelműen elősegíti és a továbbiakban is támogatni fogja a gyerekek sokoldalú fejlődését, az ismereteik, készségeik bővülését, frissítését. A házikóból és gyerekfigurákból álló játékkészlet kiválóan alkalmasnak bizonyult olyan alapvető matematikai műveletek, gyakorlatok elvégzéséhez, mint számlálás, halmazalkotás, „számlépcső” építés, bontás, kiegészítés, mennyiségi relációk gyakorlása stb. Természetesen számos egyéb területen is vitathatatlan a fejlesztő hatása: gondolkodás, figyelem, emlékezet, összehasonlítás, ritmusérzék, belső hallás, szókincsbővítés, testséma - oldaliság, és nem utolsó sorban türelem, ill. önfegyelem – mivel egyelőre mindössze két házikó-alaplap áll rendelkezésünkre. A láncjáték, a szoliter, tili-toli és diktálós feladatok a gyerekek többségének általában jól mennek, ugyanakkor a bontáshoz kapcsolódó játékok nagyobb fejtörést okoznak, egyelőre több magyarázatot, ellenőrzést és értékelést igényelnek. Egyrészt sajnálom, hogy meglehetősen közel a nevelési év végéhez ismerhettük meg ezt a játékot, hiszen az irányok, relációk, sorszámok, stb. nagycsoportos koruk ellenére nálunk is több kisgyereknek jelentenek nehézséget. Másrészt örülök, hogy mostantól egy ilyen sokoldalú, praktikus eszközt is lehetőségem lesz alkalmazni munkám során.

- Kedves Gabi, Jutka! Hálásan köszönöm a fantasztikus lehetőséget, hogy ezzel a szuper képzéssel megismerkedhettem, és rengeteg, rengeteg szakmai segítséget kaptam tőletek. Zseniálisak vagytok!

------------------------------------------------------------------------

MI A VÉLEMÉNYED AZ OKTATÓ FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZAKTUDÁSÁRÓL?

- Gabriella személyében egy nagyon szimpatikus, alapos, felkészült oktatót és szakembert ismertem meg, ha egyelőre csak online formában is... Kedves, segítőkész attitűdje nagyban hozzájárult, hogy a képzést örömmel és eredményesen végezzem, elhivatottsága, szakmai hozzáállása és vitathatatlan hozzáértése, kreativitása példaértékű.

- A képzés elejétől a végéig biztosítva éreztem magam, afelől, hogy bármilyen szakmai vagy technikai kérdésemmel, kérésemmel fordulhatok hozzá. Erre leginkább azért nem került sor, mert nem volt rá szükség. Alapos, világos, közérthető és ösztönző módon adta át tudását a játékok készítéséhez és használatához, amit ezúton is nagyon köszönök…

- Nagyon felkészült, lelkes, kreatív, segítőkész.

- Az oktatótól egy nagyon jól összeállított videóanyagot kaptam, melyben részletesen elmagyarázza a játékok elkészítési módját, használatát, módszertani tanácsokkal megtűzdelve.

- Gabi tényleg hihetetlen. Érthető, lényegre törő, egyszerűen magyaráz. A szakma a kisujjában és érezhetően a saját, az évek alatt felhalmozódott gyakorlati tudását, kidolgozott ötleteit (ötleteiket) adja elő számunkra. Egyáltalán nem éreztem hátrányát az online képzésnek, mert mindenre gondoltak, minden felmerülő problémára már előre reflektáltak.

- Az előadásai közben kitűnt, hogy mennyire élvezi azt, amit csinál, hiszen önfeledten játszott az éppen elkészült játékokkal. Ezért számomra sokkal hitelesebb volt a kapott ismeretanyag, érződött a mögötte lévő sokrétű tudás minden területen és látszott mennyire tisztában van ezek kapcsolódásaival, egymásra épülésével, így a játékba való beépíthetőségével is.

- Az oktató felkészültségét jól tükrözte az elkészített játékok mennyisége, sokrétűsége. Szaktudásáról is számot adott, amikor a játékokat több nehézségi fokozatban készítette el, így differenciálva lehet játszani az egyes korosztályokkal. A játékok elkészítésével lehetőséget adott a játékok továbbgondolására, egyedi ötletek megvalósítására.

- Azt gondolom, hogy az oktató felkészült és többször is kiderült a videóból, hogy ezeket a játékokat ő maga is kipróbálta és használja gyermekközösségben, ami szerintem sokat jelent, így tudta ilyen gyakorlatiasan továbbfejleszteni az alapjátékokat.

- Szerintem nagyon jól felkészült.

- Az oktató pozitív kisugárzása, egyértelmű kommunikációja segítette munkámat.

- Az oktató szakmailag nagyon jól felkészült volt. A játék elkészítési folyamatát, szabályait érthetően, konkrétan fogalmazta és mutatta be. Érződött a videókon, hogy gyakorlott, elhivatott és lelkes pedagógus. Valamint, hogy nem csak ismerteti a játékokat, hanem ő is alkalmazta már a munkája során, és egyes játékoknál konkrét tapasztalatait is elmondta, hogy nála mi okozott nehézséget a gyerek csoportjánál, mire figyeljünk oda. A játékokat logikusan, egymásra építve, a gyermekek életkori sajátosságait figyelembe véve tervezte meg.

------------------------------------------------------------------------

ÖSSZESSÉGÉBEN MENNYIRE VOLTAK ÚJSZERŰEK A TOVÁBBKÉPZÉSEN MEGISMERTEK?

- Voltak számomra nagyon új ötletek is, a legjobb mégis az volt, ahogy láttam a játék evolúcióját, hogy három képecskéből hogyan jönnek sorban az ötletek, és bonyolódik egyre jobban.

- Számomra maga a módszer volt új, hogy a gyerekekkel közösen készítem és fejlesztem tovább a játékokat.

- Szuper jó kis játékkészlettel gazdagodtam a képzésen. Az elmúlt évtizedek során magam is készítettem a mindennapi munkámhoz játékot, az épp aktuális feladat vagy szempont alapján. Ám az itt elkészített eszközök tényleg sokszempontúak és több területen is felhasználhatóak.

- Tulajdonképpen sok olyan dologról hallottam a képzés közben, amelyekről már tanultam, persze elméletben, de a gyakorlati alkalmazásokra magunknak kellett keresni lehetőségeket. Sokszor az ember túlbonyolítja, pedig az egyszerű lehetőségek ott vannak a szemünk előtt. A tanfolyam alatt ezekre kaptam ötleteket kibővítve azzal, hogy milyen sokoldalúan használható egy játék csak egy-egy kis változtatással.

- Minden szempontból újszerű volt az itt megszerzett ismeret, mert a játékok elkészítésével egy nagyon bő, több területet fejlesztő játékgyűjteményem lett, amit több korosztálynak tudok továbbadni, a továbbiakban pedig új játékokat elkészíteni az eddigiek alapján.

- Én a tanfolyam alkalmával sok újszerű dologgal ismerkedtem meg.

- Ahogy a tanfolyam során többször is elhangzott, nem feltétlenül egy-egy játék vagy feladat matematikai tartalma ill. megoldásmódja jelentett újdonságot, hanem a sok-sok ötlet és megközelítés (a játékok kitalálásától kezdve az elkészítésén át a sokoldalú felhasználásukig) ami egyfajta új gondolkodásmódot kíván meg és indít el gyerekekben és felnőttekben egyaránt. Olyan egyszerű és praktikus eszközökkel, mint színes autós kártyák, vagy formalyukasztóval készített dominók. Egytől egyig csudajó ötletek…

- Hasznos ötleteket kaptam egy-egy terület fejlesztésére.

- Egy -egy játék mechanizmusa más játékok során ismertek voltak számomra, de ilyen egyszerűen elkészíthető játék, sokoldalú felhasználása egy csokorba szedve fantasztikus volt számomra.

- Sok jó játékot kaptunk a tanfolyam alatt a gyerekekkel, akik már lelkesen próbálgatják, szívesen játszanak az elkészült játékokkal újabb és újabb tapasztalatokra szert téve. Figyelve őket játék közben eszembe jutott egy idézet, amit ez a tanfolyam is képvisel: „Amit hallok - elfelejtem, Amit látok - megismerem, Amit csinálok - megtanulom!”

- Az újszerűsége abban rejlett, hogy betekintést nyerhettem, hogyan lehet egy játékot tovább gondolni, játékot tervezni, többféle szabállyal, többféle képen játszani. Egy kevés eszközt igénylő játékkal, milyen sokféle, szórakoztató játékot játszani. pl.: a házikós beköltöztetősnél, nekem eszembe sem jutott volna, hogy lehet amőbázni, iskolásokkal torpedózni…Gondolkodásra, kreativitásra ösztönző volt a tanfolyam. Motiváltabbá váltam, hogy én is tervezzek új játékokat, ehhez kaptam módszertani segítséget, hogy játék tervezésnél mire figyeljek.

- Az online képzés rendkívül hasznos volt esetemben, mivel így a nap bármely szakában tudtam az anyaggal foglalkozni. A közel 2 hetes intervallum egy-egy anyag között pedig rendkívül hasznos volt azért, hogy a játékok elkészítése mellett jutott idő a kipróbálásra is. A játékeszközök kivágását magam végeztem, ám igyekeztem úgy előkészíteni az eszközöket, hogy a gyerekek a színezésbe, felragasztásba már bekapcsolódhassanak. A játékok elkészítésében örömmel segédkezett néhány ügyes nagycsoportos, akik alig várták, hogy elkészüljön és kipróbálhassák az adott játékot.

- Idén 7 nagycsoportos gyermekem volt, akik nagyon motiváltak és érdeklődőek voltak a közös tevékenységek alatt. Sokat kézműveskedtünk együtt, mindig kerestem az újabbnál újabb technikákat, megoldásokat, amit aztán a csoporthoz igazíthattam. A tanfolyam elvégzése alatt is az vezérelt, hogy minél sokoldalúbb, több funkciós játéktárat hozzak létre, amivel tartósan fenn lehet tartani a gyermekek érdeklődését, és örömmel, aktívan vegyenek részt az elkészítésében, illetve ezek után a játéktevékenységben. Úgy érzem, hogy ezen játéktár minden egyes játéka megfelel az előbbi kívánalmaknak. Sőt, igazi családi program is kerekedett ki egy-két játék elkészítése közben, hiszen a 2 kislányom is aktívan részt vett, vágtak, színeztek, közösen ötleteltünk (a nagyobbiknak nagyon tetszett a kombinatorika, ügyes is volt benne). Többször kérték, hogy had segítsenek. A laminálás is a kedvenceik közé tartozik.

- Én a megvalósításhoz úgy kezdtem hozzá, hogy először megnéztem az adott témakörhöz tartozó videót, átnéztem a dobozt, hogy mely eszközök lesznek szükségesek az elkészítésünkhöz és ezután kiválogatva bevittem az óvodai csoportomban. A nagyobb gyermekek jórésze hamarabb érkezik, így velük el tudtam kezdeni a munkát. Először megbeszéltük a feladatokat, megnézegették a hozzávalókat és kezdődött a munka. Mindenki részt akart venni benne. 1-2 gyermek nagyon szépen színez, többen ügyesen vágnak egész apró dolgokat is, így ezek egy részét nyugodtan rájuk bízhattam. Közben beszélgettünk, kinek mi tetszik benne, megbeszéltük az irányokat, méret szerint rendszereztük a képeket. A színek, számosságok is gyakorolva lettek ezáltal. Persze a csoport többi gyermekét is érdekelte, ők megnézegették, de életkorunknál fogva hamarabb megunták és más játéktevékenység után néztek. Nem erőltettem a tevékenységet, de általában az iskoláskorúakat sokkal hosszabb ideig lekötötte. Nehézséggel nem igazán találkoztam a játékkészítés során, hacsak az nem, hogy minden gyermek első akart lenni a tevékenységben, itt kellett kompromisszumokat kötni, de ezáltal fejlődött a türelmes kivárás képességük és az udvarias visszautasítás is, amikor egy eszközzel még tovább szerettek volna tevékenykedni.

- A játékok mennyisége és minősége olyan gazdag volt, hogy nem igazán gondolkodtam el a továbbfejlesztésünkön. A dominóknál inkább más formákat is fogok a jövőben készíteni, hogy legyen fiúsabb, lányosabb variáció is esetleg az éppen kedvelt mesehősökkel. Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, ezáltal nekem is változott, fejlődött a matematikai képességem egy-egy játék elkészítése során. Ez kiváló lehetőséget biztosít, hogy a jövőben újragondoljak régebbi játékokat, így új szabályok szerint játszva, akár új kedvenccé is válhasson.

------------------------------------------------------------------------

HOGYAN ÍTÉLED MEG A TANFOLYAM GYAKORLATI HASZNOSSÁGÁT?

- A játékok elkészítéséhez minden szükséges alapanyagot megkaptam. A videóanyag részletes és érthető volt. Praktikus, hogy a fénymásolt figurákból több példány is készült. Így, ha valamit elrontottam, volt lehetőség javítani, illetve újat fénymásolni. Egyetlen nehézséget talán az idő hiánya okozta. Néha nehéz volt időt szakítani a játokok elkészítésére, de mindenképp megérte, mert egy hosszú ideig használható, bővíthető, kreatív játékkészletet kaptam. Az elkészült játékokat nagyon hasznosnak tartom. Biztos, hogy napi szinten előkerülnek majd az elkövetkezendő évek folyamán, és a gyerekek segítségével sok új ötlettel gazdagítjuk majd a meglévő készletet.

- Egyéni és kiscsoportos munkaformákhoz is nagyon hasznos.

- Az elkészült játékokat nagyon hasznosnak tartom. Biztos, hogy napi szinten előkerülnek majd az elkövetkezendő évek folyamán, és a gyerekek segítségével sok új ötlettel gazdagítjuk majd a meglévő készletet.

- A képzésen elsajátítottak az óvodában akár a mindennapi játékidőben, akár az egyéni fejlesztések során, de a mikrocsoportos foglalkozásokon is rendkívül jól, sokoldalúan felhasználhatóak. Rendkívül hasznos képzésen vehettem részt, tudnék még válogatni a jövőt illetően…

- Több képzésen részt vettem már az ALAP Központ rendezésében és minden tanfolyam alatt sok érdekes, jól használható ötletet, játékot kaptam, úgy mint ezen a képzésen. 100%-ban hasznosítható minden információ, amit a hatvan óra alatt kaptam. Továbblendített, feltöltött. Megkaptam a szárnyakat már csak rajtam múlik hogyan használom őket.

- Számomra nagyon hasznos volt, mert így bővült a játéktáram, és a szemléletem is megváltozott a játékok felhasználását illetően.

- Azt gondolom, hogy hasznosak a játékok és a továbbgondolások miatt talán a gyerekek nem is unják meg hamar, mert mindig új kihívás lesz majd a számukra.

- Mindennapi foglalkozásokon felhasználható fejlesztő játékok. Játszva tanulunk ezzel a sokoldalú és tovább fejleszthető játékcsomaggal.

- A tanfolyamon megismert és az általam ezidáig elkészített játékeszközök maximálisan használhatónak bizonyultak az óvodai gyakorlatban. A gyerekek (és felnőttek) körében népszerűek, hiszen nemcsak újak, de színesek, esztétikusak, a velük végezhető feladatok és játékok változatosak, élvezetesek kicsiknek és nagyoknak.

- Nagyon jól fogom tudni hasznosítani az itt kapott ötleteket, játékgyűjteményeket. Nagyon vártam a környezetismereti társasjáték készítése tanfolyam után ezt a matematikai és logikai játékok készítése tanfolyamot. Ez másabb volt, mint az előző, hiszen ez online volt. A tanfolyam vezetője Balázs Gabriella most is nagyon kedves, segítőkész volt. A videón mindent alaposan elmagyarázott, megmutatott, jól lehetett haladni. A tanfolyamra azért jelentkeztem, mert óvodapedagógusként szerettem volna bővíteni az ötlettáramat. Nagyon jól fogom tudni hasznosítani az itt kapott ötleteket, matematikai, logikai játékokat a mindennapok során. Jelenleg nagycsoportos óvodai csoportom van, és alig várom, hogy kipróbálhassam velük a sok érdekes játékot. Most is lett egy nagy kedvencem.

- Tanfolyam végére nagyon változatos sokfunkciós játékeszközzel lettem gazdagabb, amivel még színvonalasabbá, színesebbé tudom tenni a fejlesztő foglalkozásaimat, eredményesebben tudom majd végezni a pedagógiai munkámat. A megszerzett ismereteket, a játék készletem segítségével, a gyakorlatban is alkalmazni tudom a gyermekek fejlesztésénél.

- Nagyon hasznos, sokoldalú játék gyűjteménnyel lettem gazdagabb , amit tovább tudok majd fejleszteni. Alkalmazni fogom őket további munkám során. Olvasás előkészítés, belső hallás, anyanyelvi nevelés, ritmusérzék fejlődött a játék alkalmával. Csoportomban járó gyerekek többsége nem megfelelő szociokulturális háttérrel rendelkezik, ebből adódóan nyelvi nehézséggel, problémákkal, beszédhibával küzdenek, szegényes szókincsük van, nem tudják választékosan kifejezni magukat a barchoba játékkal, fejleszthettem az anyanyelvi készségüket is. Összegezve: nagyon örültem, hogy sok fejlesztő játékkal ismerkedtem meg, kevés eszközkészlettel, többfunkciós játékokat játszhattam a gyerekekkel, és minden részképesség területüket fejleszteni tudtam. Elengedhettem a fantáziámat, alkotókedvemet kiélhettem. A jövőben is hatékonyan be tudom építeni a megszerzett ismereteket a pedagógiai munkámban, és eredményesebben tudom végezni a pedagógiai munkámat. Az írásomat az egyik kedvenc idézetemmel zárom: „A gyermek olyan, mint egy pillangó a szélben. Néhány magasabbra tud repülni, mint mások, de mindegyik a legjobb tudása szerint repül. Miért is hasonlítanád össze őket? Mindegyik más. Mindegyik különleges. Mindegyik gyönyörű!

------------------------------------------------------------------------

2022. évből:

- A legújszerűbb az volt a számomra, hogy bátran álljak neki játékot készíteni a gyerekekkel együtt. Mindemellett minden egyes játékötlet sok-sok új ötlettel gazdagította módszertáramat. Szerintem maximális az oktató felkészültsége, szaktudása. Mivel ONLINE formában történt az ismeret átadás, aprólékos volt a feladatok magyarázata, eszközkészítés menetének bemutatása. Nagyon megnyerő GABI kisugárzása.

- Korábban vettem már részt „élőben” továbbképzésén, az nagyon tetszett. Kíváncsi voltam, hogyan valósítja meg online, és maximálisan elégedett vagyok, még így is lelkesítő és gondolkodásra sarkalló. Mindig pozitív és biztató. Az eszközök nagyon jók a BOX-ban, figyelemmel, szeretettel készítették össze. A korábbi képzésen készített játékokat is szívesen alkalmazzuk, használjuk a csoportban, nagyon szeretik a gyerekek is. Alapötletnek is kiválóak, akár évszakonként, témakörönként lehet készíteni belőle, tovább lehet gondolni, fejleszteni mindent. Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, hogy részt vehettem a továbbképzésen és elkészíthettem ezeket a szuper játékokat. Az előző, környezetismereti játékok képzésen készített játékokat már a kicsikkel is játszottuk, és nagyon szeretik.

- Nagyon sok fejlesztési területnél alkalmazhatóak ezek a többfunkciós játékok. Jól fejleszthető a gyerekek memóriája, a figyelmük, a kitartásuk, szabálytudatuk, a számlálás, térirányok, sor-, oszlop fogalmak erősítése, egyenletes lüktetés érzékelése, kreativitásuk finommotorika fejlesztése, esztétikai érzék kialakítása...
A gyerekek bevonhatók a játékok elkészítésébe, vágják a kis figurákat. Szeretnek képet ragasztani, ezzel növeljük a játék kedvüket, hiszen nagy örömmel próbálják ki az általuk készített játékokat. A játékkészítés számomra örömteli volt. Mivel amúgy is nagyon szeretek vizuális tevékenységeket végezni, így nagy örömmel töltött el a játékkészítés folyamata és a rengeteg ötlet. Ami nagyon lenyűgözött a képzés során, hogy mennyi, de mennyi mindenbe bele lehet vonni a matematikai tapasztalatokat, és hogy egy játékon belül mennyi más lehetőség van! Szinte minden fejlesztési területhez alkalmazhatók majd az elkészített játékok. Mivel nekem nehézséget okozott, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy kicsit távol állt tőlem a matematikai tapasztalatszerzés, így most bátran kijelenthetem, hogy hatalmas kedvet kaptam hozzá. Egyik kedvencemmé vált ez a terület.

- Volt egy-két játék, aminek az alapszabályát már ismertem, de a továbbgondolásuk, fejlesztésük minden esetben újszerű és nagyszerű volt! Gabi maximálisan felkészült, szakszerű, minden részletre figyel. Felhívja a figyelmet az esetleges nehézségekre, ajánl alternatívákat, nagyon kreatív, segítséget nyújt minden esetben, ha szükséges.

- Az oktató szakmailag felkészült, teljes mértékben megfelelő a felkészültsége és szaktudása. Számomra teljesen újszerűek voltak a tanultak, és nagyon hasznosak lesznek a későbbiekben. Örömmel készítettem a játékokat és a sok új ötlettel kedvet kaptam ennek a területnek az alkalmazására. Sokszínű és ötletekkel teli a továbbképzés, minden fejlesztési területhez alkalmazhatóak a játékok.

- Nagy segítség volt, hogy a továbbképzés online formában volt elvégezhető, mivel saját tempómban tudtam feldolgozni, és az év végi hajrában nem kellett hiányozni a munkahelyemről sem. A képzés olyan érzést váltott ki belőlem, ami erősítette a lelkesedésemet további képzésre való jelentkezésre.
Olyan módszereket, ötleteket kaptam, melyeket nagyon jól tudok használni az óvodai mindennapokban, szabad játékokban és foglalkozásokban egyaránt. A gyerekektől pozitív jelzéseket kaptam az új játékokkal való tevékenykedés során.
Azt hiszem, hogy nem is lehetett volna nagyobb az öröm a játékok végén, amikor azt mondták: „Ez nagyon jó volt!” Kell hozzá egy kis matematika! (ezt egy kisfiú mondta) A gyerekekkel való együtt tevékenykedés rámutatott arra, hogy nem kell mindig kész dolgokkal megkínálni őket, hanem igenis hagyni kell, hogy maguk is találjanak ki ötleteket. Az egyes képesség területek mellett (emlékezet, szerialitás, szándékos figyelem, testséma, síkbeli tájékozódás, relációs szókincs használat, logikus gondolkodás, beszédkészség, beszédértés) fejlődik a kreativitásuk, önbizalmuk, együttműködési képességük is.

- Az oktató által küldött segítő videók, gyakorlati tanácsok, a játékok bemutatása a kiváló szaktudásról ad bizonyosságot a képzésen résztvevők számára. Sok új játékot tanultam. A mindennapi fejlesztő foglalkozások, tanórák menetébe be tudom építeni az elsajátított tanultakat. Köszönöm a lehetőséget, a jövőben szeretnék hasonló képzésekre jelentkezni. A többi téma is érdekel!


ÚJ!!! "A LÉNYEG A RÉSZLETEKBEN REJLIK!"
VIZUÁLIS TÁRSASJÁTÉKOK KÉSZÍTÉSE + telis-teli BOX

Online végezhető

Kezdő időpont: Az év bármely napján.
2023. évből:

ÖSSZESSÉGÉBEN MI A VÉLEMÉNYED A TOVÁBBKÉPZÉSRŐL?

- Igényesen felépített szakmailag, módszertanilag. A videó könnyen követhető, épp csak el nem készítette helyettem a játékokat. Gabi pozitív személyisége nagyon inspiráló volt. Kíváncsian vártam mindig a következő fejezetek kinyitását. Hihetetlen, hogy minden tananyag részhez külön be voltak készítve a szükséges papírok, játékok fénymásolata. Mindenre gondolt, hogy mihez mit lehet használni és úgy voltak összekészítve. Mint 1 gondos Édesanya a gyerekének, úgy jött meg a kis ékszerdoboz mindenféle kis ékszerrel. Rendkívül színvonalas volt a továbbképzés, sokat fogom használni a munkám során. Nagyon örülök, hogy online formában is kipróbálhattam.

- SZUPER!!!! Egy élmény volt! Tetszett a továbbképzés felépítése, anyaga, eszközei, kiváló előadója. Csodás volt a kreatív doboz, ami gondosan előkészített, színes alapanyagokat és eszközöket rejtett. Új volt számomra az online továbbképzés, de nagyon jó volt, hogy az anyagokat újra megnézhettem. A továbbképzésen a legjobb az volt, hogy a játékokat a gyermekekkel közösen a saját csoportban készíthettem el. Sok közös játékkal, már a játékok elkészítése közben sok közös élménnyel, ismerettel gazdagodtam én és a kis Százszorszépek is.

- Ezt a képzést őszintén, teljes szívemből javasolnám bármelyik pedagógus kollégának. Igaz, hogy ahhoz, hogy teljesítsem sokat kellett a tanfolyam alatt dolgoznom, de teljes mértékben megérte. Nemcsak jó móka volt, de gazdagabb lettem egy nagyon igényes, ötletes, jól használható és továbbfejleszthető játékgyűjteménnyel, amit a munkám során jól tudok majd használni.

- Nagyon örülök, hogy beiratkoztam erre a tanfolyamra, hiszen rengeteg csodás ötlettel lettem gazdagabb ez idő alatt. Mint egy „kisgyerek”, alig vártam, hogy Gabi elküldje az új témaköröket!! Ráadásul a megküldött eszközök is a legjobb minőségűek voltak, így öröm volt velük dolgozni. És tényleg nem kellett nekem semmi más eszközt használnom, csak azokat, amiket Gabi megküldött. Hogy online képzés volt, ez megkönnyítette a dolgomat annyiban, hogy nem kellett utazni. De nagyon szívesen dolgoztam volna személyesen Gabival, ha jelenléti lett volna a képzés, mert nagyon kedves, magával ragadó a stílusa! Látszik, hogy imádja amit csinál, és rendkívül sokrétű, kreatív, óriási tudása van játékkészítés és fejlesztés területén! Nekem nagyon jó példát mutatott, hogy egy játékból mennyi mindent ki lehet hozni…

- Teljesen másra számítottam, de jobb lett, mint reméltem! Főként készségfejlesztéshez kaptam ötleteket, tananyagokhoz kevésbé, de most már képes leszek észrevenni a lehetőségeket. Köszönöm szépen!

- Sok-sok évvel ezelőtt, találtam rá a továbbképzéseitekre, ahol rengeteg esztétikus, gondolkodtató, sokfunkciós, továbbfejleszthető játékot ismerhettem meg. Munkám során gyakran használom a nálatok elkészített MATEMATIKAI ÉS LOGIKAI JÁTÉK gyűjteményemet és az érdekes technikákkal készült VIZUÁLIS JÁTÉK gyűjteményt. Ezekkel a sokfunkciós vizuális fejlesztő játékokkal, amiket ezen a továbbképzésen megmutattatok, tovább bővült ez a fantasztikus játékgyűjtemény. Minden játék elkészítése nagy élmény volt nekem és a csoportomnak. A játékokban különösen hasznos, hogy a gyermekekkel közösen készítjük el. Minden játékban és elkészítésében volt valami aranyos, izgalmas, érdekes, elgondolkodtató.

- Hatalmas élmény volt így online is. Minden problémával, kéréssel nyugodtan fordulhattam Gabihoz és segített!!! Az eszközök minősége szuper volt. A játékleírások, a játékok fantasztikusak!!! Rengeteg játékot készítettem el, melyeket a Gabitól kapott mappába játékonként le is fűztem. A gyerekeim az óvodában is imádni fogják őket!

- Amit előszőr is kiemelnék az a gyakorlatiasság. Minden eszköz biztosított volt a „boxban”, a kisvideók egyértelműek, hasznos tudás átadására szolgálnak. A 10 nap igenis kellett arra, hogy a játékokat elkészítsük, hisz a mindennapi életünkbe beépítettük a foglakozásokat. Hasznos volt, hogy a videókat visszalehet nézni.

- Számomra nagyon hasznos volt, élvezettel hallgattam a videókat, majd alkottam meg a saját játékaimat. Úgy gondolom, ez egy rendkívül jól felépített képzés, hiszen az ember akkor áll neki, amikor csak szeretne, és amikor ideje engedi, de a határidő mégis köti, hogy igenis, a fokozatosság elvét követve haladjunk a képzési szinteken. Hálás vagyok a főnökömnek, hogy lehetőséget biztosított számomra, hogy megcsinálhassam ezt a képzést. A jövőben biztosan lesz, amin még részt szeretnék/fogok venni.

- Szerintem a továbbképzés egy nagyon pozitív és értékes tapasztalat volt. Az oktatás színvonala magas volt, és az oktató rendkívül felkészült és lelkes volt. A megismert tartalom és módszerek érdekesek és hasznosak voltak a mindennapi életben és a szakmai fejlődésben is.MI A VÉLEMÉNYED AZ OKTATÓ FELKÉSZÜLTSÉGÉRŐL, SZAKTUDÁSÁRÓL?

- Gabit régóta ismerem, már több tanfolyamon vettem részt személyesen, ez volt az első online képzésem, amit nagyon szépen köszönök, hogy ilyet is kipróbálhattam. Gabi szakmailag és módszertanilag rendkívül felkészült, nagyon pozitív személyiség, zseniális előadó, fantasztikus ahogy szemléltet, magyaráz, mindent érthetően mond. Mivel volt szerencsém már személyesen is találkozni Vele, így ahogyan a videókat néztem, teljesen elképzeltem azt, mintha most is személyesen ott lett volna és ha megakadok akkor rögtön segít. Az előadása logikusan felépített, könnyen követhető volt. Gyakorlati tapasztalatai is rendkívül tetszettek. Nagyon elégedett vagyok a képzéssel. Nagyon szépen köszönöm, hogy részt vehettem ismét egy fantasztikus továbbképzésen. A munkám során sokat fogom használni az elkészített játékokat. Szeretettel üdvözöllek és bízom benne, hogy találkozunk még!

- Az oktató elméleti és gyakorlati téren is magasszintű szaktudással rendelkezik. Elhivatott, jól felkészült, oktató. Pozitív kisugárzásával, élvezetes előadásmódjával jól tudta szemléltetni a játékokat. A bemutatott játékok és az előadó lelkesedése olyan inspiráló volt, hogy egy-egy videó megtekintése után alig vártam, hogy hozzákezdhessünk a játékkészítésnek.

- Gabi az egész tanfolyam alatt nagyon felkészült volt, a szaktudása megkérdőjelezhetetlen, a lelkesedése páratlan, nagyon inspiráló volt!

- Balázs Gabriella zseniális oktató!! Csak dicsérő szavakkal tudom illetni! Rendkívül felkészült, nagyon alapos, mindenre kiterjed a figyelme!! Nagyon szépen, érthetően beszélt a videós felvételen. A játékkészítés során minden apró mozzanatot elmondott, megmutatott, sőt még a figyelmet is felhívta arra, mivel „ronthatom el”, ha más sorrendben vagy másképp állnék neki az elkészítésnek. És bár 30 éve vagyok a pályán, temérdek jobbnál-jobb ötlettel lettem gazdagabb Gabinak köszönhetően!! Kedves, mosolygós, megnyerő előadásmódjával olyan érzésem lett a tanfolyam végére, mintha „ezer éve” ismernénk egymást…

- Maximálisan elismerem Gabi tudását, látszik, hogy sok játékot készített, jártas a saját eszközök előállításában.

- Gabi végtelenül ügyes, sokszínű egyéniség. Egyszerűen és szakszerűen magyarázta el a videókon a játékokat. Mindenben a lehetőséget látja, hogyan is lehetne a gyerekeket fejleszteni, játékosan, minél sokrétűbben. Hiszen a gyermekek a játékokon keresztül szívják magukba a tudást. Nagyon felkészült, fantasztikus dobozt állított össze. Látszik a gyakorlati tudása.

- A videók álltál egy nagyon közvetlen, szakmailag nagy tudású, felkészült oktatót ismerhettem meg. Köszönöm.

- Én ugyan először „találkoztam” Gabival, de már az első videókból egyértelművé vált számomra, hogy egy kiváló szakember. Ezt a többi videó szintén megerősítette. A dolgok megközelítése, ahogy különböző aspektusból vizsgált egy-egy játékot, számomra tökéletesen meggyőző volt. És hiába az internetes világ, egy jól felépített oktató anyagból rengeteget lehet tanulni, akárcsak ennél a képzésnél.

- Az oktató felkészültsége és szaktudása kiváló. Azt gondolom, hogy az oktató mélyreható Az oktató tisztában van a legújabb és fontos pedagógiai módszerekkel és képes ezeket releváns példákkal és gyakorlati alkalmazásokkal bemutatni. Személyes tapasztalatával és gyakorlati példáival gazdagította a tananyagot, amely segített jobban megérteni a feladatokat. Az oktató kommunikációs készségei kitűnőek. Képes érthetően és világosan magyarázni a komplex feladatokat.HOGYAN ÍTÉLI MEG A TANFOLYAM GYAKORLATI HASZNOSSÁGÁT?

- Számomra nagyon hasznos volt, mert az elkészült játékokat minden korosztálynál tudom majd alkalmazni. Szeretek készíteni játékokat, mert teljesen más azokkal játszani.

- Elkészült egy gyönyörű játékgyűjtemény „A MI játékgyűjteményünk”! Hatalmas érték, ami többet ér bármilyen drága megvásárolt játéknál. A tanfolyam segítségével egy gyermekközpontú anyag gyűlt össze, amit a gyermekekkel közösen készítettünk el. Az elkészített játékok sokfunkciósak, sok terület fejlesztésére használhatók, variálhatók, tovább fejleszthetők. Olyan játékok készültek, melyek a mindennapi óvodai életben jól használhatók. Alkalmazhatóak a tehetséggondozáshoz és felzárkóztatáshoz is.

- Teljes mértékben elégedett vagyok vele, hiszen az óvodában a mindennapokban tökéletesen hasznát veszem mind a játékgyűjteménynek, mind a megszerzett tudásnak. Mint azt a fentiekben már említettem ez számomra teljesen új dolog volt, hogy a gyerekekkel együtt készítettük a játékokat. Nagyon nagy öröm volt számomra látni azt, hogy milyen különleges élmény volt számukra a saját készítésű játékokkal játszani.

- Köszönettel tartozom a sok ötletes és nagyon változatos játéktippekért! Már menet közben is, ahogy elkészítettem a játékokat, néhányat bevittem az iskolába a kis elsőseimnek. Olvasás óráimhoz is tudtam használni, például a sárkányos játékot: szógyűjtésre adott betűtanulásnál, tulajdonság gyűjtésére, rokon értelmű szavak tanulásához. A sudokunál az olvasókönyv meséjének képeit készítettem el kártyákra és azokat kellett kitenniük csoportban. De a bogaras társashoz is írtam szabályokat, amiket a helyesírás gyakorlásához használok. Délutáni napköziben is szívesen játszották a dominósat (gésát), ez a lányok kedvence lett. No meg a kisvakondos párkeresőt is szeretik. Ezek a figyelemfejlesztést nagyon elősegítik. Sajnos a mai gyerekeknél egyre több a figyelemzavaros. Korrepetálásnál meg az a jutalom, ha gyakoroltam a gyengébb képességű gyerekkel, a foglalkozás végén választhatnak a „varázsdobozomból” játékot és játszom velük. Kollégáimnak is ajánlottam a tanfolyamot, megmutattam a játékokat, sőt ki is próbálták némelyiket. Meg is lepődtek, hogy az egyszerűnek tűnő játék, hogy megizzasztotta őket, mire kitették, ahogy kellett. Köszönettel tartozom Gabinak ezért a remek tanfolyamért és a szuper szervezésért!!

- Elejétől a végéig a gyakorlatról szólt! Konkrét feladatok, egyszerű utasítások és elérhető anyagok, illetve eszközök kerültek előtérbe.

- Mindenki tudja, hogy a gyakorlaton keresztül szerzett tudás maradandó. Készítés közben néha jött a hoppá érzés is. Rájöttem, gondolatban tovább gondoltam. Gabi magyarázata érthető volt. Sok évnyi tapasztalattal a hátam mögött az összes játék új volt még nekem is. Sokkal jobb volt így a képzés, mint személyesen. Bármikor, amikor időm volt készíthettem a játékokat. Végtelen hála van a szívemben! Köszönök MINDENT!

- Nagyon jól használható a mindennapokba, már beépítettem az óvodai egyéni és-mikrocsoportos fejlesztő foglakozásainkba.

- Úgy gondolom, ennél gyakorlatiasabb nem igen lehetne egy tanfolyam. Mindamellett, hogy akár itthon fellelhető anyagokból dolgozunk, azon kívül saját ízlésünkre szabottan készítjük el saját játékainkat. Hiszen ugyan azt a játékot készítettem el, mint a Gabi, de színeiben és funkcióiban is a sajátommá formálhatom, amit aztán a tényleges gyakorlatban, az óvodában kipróbálhatok majd a gyerekekkel.

- Azonnal alkalmazható tudás: Értékelem, hogy a tanfolyam során elsajátított ismereteket és készségeket azonnal alkalmazhatom a mindennapi életben vagy a munkahelyemen. Fontos számomra, hogy a tanfolyam konkrét kihívásokra nyújt megoldásokat, amelyek segítenek fejlődni és hatékonyabban dolgozni. Olyan tanfolyamot preferálok, ahol lehetőségem van aktívan részt venni , további tanulási lehetőségek, mint például projekt vagy feladat elkészítése, hozzájárulnak a gyakorlati hasznosság érzetéhez.ÖSSZESSÉGÉBEN MENNYIRE VOLTAK ÚJSZERŰEK A TOVÁBBKÉPZÉSEN MEGISMERTEK?

- Pár játéknak az alapszabályát már ismertem, de a továbbfejlesztése, tovább gondolása újszerű volt számomra, mely nagyon tetszett, nagyszerűek. Örömmel készítettem el a játékokat és a gyerekekkel izgatottan próbáltuk ki.

- Újszerűségét abban látom, hogy megmutatta, hogyan készíthetünk közösen a gyermekekkel játékokat. Néhány játékfajtát már ismertem, de a továbbképzésen bemutatott sok új ötlettel, egy kis újra, illetve tovább gondolással ezek a játékok is újszerűvé váltak. Sok új ismerettel, fantasztikus új játékkal gazdagodott a gyűjteményem.

- A továbbképzésen számomra nem a technikák voltak újszerűek, hanem az a módszer, hogy a gyerekekkel együtt készítsük el a játékokat. Én ez előtt is nagyon gyakran készítettem fejlesztő játékokat, de az nem jutott eszembe, hogy ezt velük együtt tegyem.

- A megismert játékok számomra fantasztikusak voltak! Nyilván ismertem a memória játékot, a párosító játékot, a mátrixot, a sudokut… De Gabriella olyan szuper ötleteket adott minden egyes játéktípushoz, ráadásul többet is, hogy nekem ezek eszembe nem jutottak volna! Így sokkal változatosabban tudom a gyerekeknél használni ezeket a játékokat, nem olyan unalmas számukra. Konkrét példákkal is segített, hogy különféle tanórákon, hogy lehetne használni őket. Ami számomra még újdonság volt, hogy a megküldött eszközök között- amivel egyes játékokat kellett kiszínezni-volt a Progresso nevezetű színesceruza készlet. Zseniálisan lehet vele dolgozni, és szuper erősek a színei! Biztos szerzek még be ebből a fajtából magamnak, mert tanítói munkám során remekül tudok vele dolgozni.

- Újszerűek voltak, mert rendszereket ismertem meg, bátorítottak a játékok továbbfejlesztésére.

- Több, mint 10 évvel ezelőtt vettem részt előszőr a Játszunk matematikát képzésen. Ismertem a tematikát, de a játékokat nem. Újdonság erejével hatott a 90%. Néha eszembe ötlött készítés közben, mennyire egyszerűen fantasztikus ötlet. Csak észre kell vennünk magunk körül az esztétikus dolgokat, máris játék készíthető belőle. Nem kell mindig drága alapanyagokat vásárolni.

- Nagyon sok minden ismert volt, hisz a mindennapokban folyamatosak a játékos fejlesztések az óvodában. Maga a plusz ötletek egy-egy területnél volt új és inspiráló.

- Számomra nagyon is! Nyilván ez ered abból is, hogy pályakezdő vagyok, de például ilyen gyakorlatias többfunkciós játékokat nem tanultam az egyetemen, és egyelőre óvodámban sem láttam még, hogy valaki ebből merítkezne. Mindig örömmel vetem bele magam az új dolgokba, ezzel is színesítve tudásom, ami most nagymértékben meg is történt.

- A továbbképzésen megismertek nagyon újszerűek voltak. Az új információk és módszerek inspirálóak voltak. Jól sikerült és hasznos tapasztalat volt számomra.

- A játék készítésében mindenki aktívan részt vett, mindenki megtalálta a kedvére való munkafolyamatot. Játék közben nagy örömmel mutatták, hogy ki- melyik részét készítette a játéknak. A továbbiakban is úgy tervezem, hogy közösen fogunk még jónéhány játékot készíteni szintén nagyobb méretben. Amikor már kicsit nagyobbak és kitartóbbak lesznek, akkor fogjuk majd megkezdeni az egyéni játékkészítést. Nagy öröm és élmény volt számomra elvégezni ezt a tanfolyamot, rengeteg hasznos és szuper ötletet kaptam, amit fogok tudni hasznosítani a továbbiakban a munkám során, valamint egy igazán remek játékkészlettel lettem gazdagabb.

- Köszönet érte, élveztem a tanfolyam egészét!

- Kedves Gabi! Bár minden továbbképzés ilyen szuper lenne, mint a tiéd volt... Tényleg öröm volt elkészíteni a játékokat és azóta használni a gyerekeknél!! A felkészültséged, ötleteid bámulatosak voltak!! Hálás köszönet mindenért!!!

- Köszönettel tartozom Neked, hogy megismerhettem ennyi új játékötletet!! Öröm volt Veled dolgozni, mégha online is történt! Több kollégámnak is ajánlottam a tanfolyamot, mert zseniális volt, mint ahogy a személyed is! Profi szervezés, profi eszközök, profi előadó és profi játékok! Gratulálok!!

- Kedves Gabi! Szuper volt a tanfolyam, jó volt nézni olyan embert aki megszállott a maga területén! A játék szerintem is egy fantasztikus lehetőség az oktatásban, ezért (is) tanítok magániskolában. Jelenleg 4. osztályosaim vannak, a most tanultakat velük kevésbé tudtam használni, de jövőre, az elsősöknél nagy hasznát veszem majd. Osztálylétszámunk 20 fő, az élménypedagógia a mindennapjaink része, ezért is örültem, hogy tanulhatok új dolgokat! A gyerekeim szeretnek alkotni, kreatívak, igénylik az újdonságot, még társasjáték szakkörünk is volt, ahol az utolsó alkalmakon saját ötletek megvalósítására került sor. Én már 1989 óta vagyok a pályán, de csak 5 éve dolgozok alternatív iskolában. Ez teljesen új lendületet adott szakmailag, például a játékok alkalmazásában, kitalálásában, használatában a tanulási folyamat során. A tanfolyam egyes témáinak megtekintése során mindig el is készítettem a játékokat itthon, mint egy rendes kis diák, és csak az utolsó előttit vittem be a negyedikeseknek, ami pont kapcsolódott a tananyaghoz.

- Azt gondolom, hogy sikerült a játékkészítés minden folyamatába bevonni a gyerekeket, ennek köszönhetően szívesen használják játékidőben is és nem csak a reggeli fejlesztések során. Maga a mesehősős játék nagyon sok lehetőséget kínál a különféle fejlesztési területeken, az egyszerű puzzle játékból kiindulva eljuthatunk az iskolaelőkészítő játékokig. Fontosnak tartom a fokozatosságot, gyakorlást, szabálykövetést. Minden elkészült játékot bemutattunk a kolleganőmnek, így átadva az ismereteket. Jelenleg a kolléganőm 60 órás matematikai játékkészítési tanfolyamon vesz részt. A terveink között szerepel, hogy az elkészített játékokból megalkotjuk a magunk egyéni fejlesztéshez szükséges játéktárát. A tartósság érdekében a lapokat lamináljuk és játékokként külön csomagoljuk(borítékba, irattartóba), minden játék mellé pedig egy kis kártyán a rövid játék leírás szerepel, de persze ez mellett a játékok gyakorlása során újabb ötletek is felmerülhetnek.

- Összességében rengeteget tanultam a képzés során. Nem csak a játékokról, a tovább fejleszthetőségükről, hanem önmagamról és a bennem rejlő képességekről is, amikre eddig nem is gondoltam. Ez a képzés remek lehetőséget adott arra, hogy ráébredjek arra, milyen kevés eszköz szükséges ahhoz, hogy egy olyan élvezhető játékot készítsek a gyermekeknek, amely nem csak szórakoztató és remek fejlesztési lehetőségeket kínál, de számos irányba tovább fejleszthető is. Szokták mondani, hogy a saját kezűleg készített ajándékoknak nagyobb értéke van, mintha vásárolnánk azt. Ezt én is mindig igy vallottam, de fiatal pályakezdőként még nem gondolkodtam el azon, hogy igenis mi magunk is elkészíthetünk különböző játékokat a gyermekeknek, ezzel átadva számukra egy olyan ajándékot, amit bármikor elő vehetnek és használhatnak, amibe minden energiánkat beletettük. A boltban kapható játékok is remek célt szolgálnak a gyermekek fejlődésében, de az, amit mi magunk készítünk el nekik vagy akár közösen, sokkal nagyobb eszmei értékkel bír. Főleg, hogy az internet segítségével, manapság rengeteg féle sablon, kép, figura megtalálható, akár egy sima nyomda szettel is számos játékot készíthetünk el a csoportunknak. Összességében szeretnék köszönetet mondani, hogy ez a képzés lehetőséget adott arra, hogy kitáruljon előttem ez a világ és a kreativitással felkarolt saját ötletek sokkal nagyobb élményt nyújthatnak a gyermekeknek, mindamellett, hogy számos irányba tovább gondolható. Élvezet volt számomra, hogy a legtöbb játéknál, saját kreativitásomat beletéve színeztem, alkottam, gondolkodtam és formáltam a különböző játékokat. Örömmel készítettem el mindet, és alig várom, hogy a gyermekekkel kipróbálhassam őket a közeljövőben. Minősülésemet követően, biztosan lesz, még olyan képzés Önöknél ahova szívesen fogok jelentkezni. Végül köszönöm Balázs Gabriellának ezt az átfogó játék gyűjteményt, amit most már a sajátomként tudhatok, amivel elsőként kialakíthattam a repertoáromat.

- Kedves Gabriella! Összegezve a friss élményeimet és az új ismereteket, tudást, amit a továbbképzéssel kaptam, leírhatatlan. Kicsit félve vágtam neki az online képzésnek, mert vizuális témakör, jöttek a gondolataimban az érvek, ellenérvek folyamatosan- mi lesz ha elakadok, jobb volna a többiekkel együtt gondolkodni, haladni, tempósabb lenne társaságban...De nem tudtak volna elengedni az oviból, mert olyan kevesen lettünk pedagógusok (9 csoportban egyenlőre 7 óvónő ) és nekem augusztusban lejár a 7 évem a 120 órához. Volt szerencsém már néhány éve Nálatok egy élő továbbképzéshez, ami olyan fantasztikus ötleteket, kreatív megoldásokat, feladatokat adott, hogy mai napig csinálom a gyerekekkel az ott kapott ötleteket (pl. a pöttyözéses kitöltés). Nagyon tetszett ez a továbbképzés is, néha jó lett volna kérdezni, de az időbeosztás miatt így jó volt.

- Szeretem az előadásaidban a lelkesítő, ösztönző jó kedvedet. Megcsináltam majdnem minden feladatot, játékot, kártyát, társasjátékot. Küldöm alább a fényképeket. Szeptemberig még be kell laminálnom, hogy sokszor és sokáig tudjuk használni őket. Azért remélem, hogy egy következő továbbképzésen személyesen lehetek ott a „varázsműhelyetekben”.2022. évből:

- A gyermekek érdeklődését fenntartani is nagyon könnyű volt, mindenki készített magának egy saját készletet. Ennek a tárolására a gyermekeknek egy jelükkel ellátott nagyméretű borítékot adtam. Ezt hozták-vitték magukkal haza és újra vissza az oviba. Akinek eszébe jutott, hogy szeretne ilyet játszani, az a dobozából előkészítette a saját készletét, de gyakran cserélgették is egymás között. Hamar rájöttünk, hogy minden kisgyermeknek lehetőleg más színű háttérre ragasszuk, az egyesével kivágott formákat, így megelőzve azt, hogy a kis formák összekeveredjenek az asztal közepén.

- A gyermekek nagyon megszerették a játékot, mindenkinek lett saját készlete. (valakinek több is) A Tanfolyam során megismert játékok közül többet is elkészítettünk a gyermekekkel, mindegyik nagy sikert aratott, a szülők és a kollégák körében is. Ezúton is köszönöm a lehetőséget, a sok ötletet, nagyon jól éreztem magam a továbbképzés során.

- A játékok egy részének alapszabályát ismertem, de a gyerekekkel való elkészítés lehetőségei teljesen újdonság volt a számomra. Valamint a felismerés, hogy ez a tevékenység, könnyed játék ekkora fejlesztő erővel bír!
 Kézügyesség fejlesztése – ollóhasználat
 Megfigyelőképesség fejlesztése
 Vizuális észlelés
 Színek gyakorlása
 Nyelvi kifejezőkészség
 Alkotóképesség
 Finommotorika
 Esztétikai érzék
 Megfigyelőképesség
 Formaérzék fejlesztése (forma,méret,szín)
 Alakzatok, színek arányok észlelésének fejlesztése
 Igényesség fejlesztése
 Számfogalom, számolási készség fejlesztése
 Türelem, alkalmazkodó képesség fejlesztése
 Önálló feladatmegoldásra való képesség fejlesztése
 Díszítő érzék fejlesztése


- Az oktató személyisége és előadásmódja figyelemfelkeltő és figyelemfenntartó volt. Bátorított és inspirált a játékok továbbfejlesztésére. A kapott eszközök igényesek, és gondosan összeválogatottak voltak. A tanfolyam anyagát alaposan átgondolt koncepció alapján állította össze Gabi.

- A továbbképzés nagy előnye az online jelleg. Nem voltam időhöz kötve, akkor foglalkoztam vele, amikor időm volt. Minden játék hasznosítható a munkámban, tartalmassá és sokkal élvezetesebbé teszi az oktatást. Ajánlom minden kollégámnak.

- A tanfolyamon tanultakat napi szinten tudom használni a munkámban. Ezúton is köszönöm a lehetőséget!


Az ALAP Pedagógiai Központ
fenntartója a SZORT Bt.

OM Azonosító
FMK/OM -00600-2009


Mobil: +3630-624-72-73


Ugrás a lap tetejére ...